ДДС-то за ресторантьорите да се вдигне от догодина. Връщане на

...
ДДС-то за ресторантьорите да се вдигне от догодина. Връщане на
Коментари Харесай

Ще се върне ли ДДС на 20% за ресторантьорите?

ДДС-то за ресторантьорите да се вдигне от следващата година. Връщане на ставката от 20% планува пакета данъчни промени за 2024 година Финансовото министерство към този момент е готово със законопроектите и следва да ги разгласява за публично разискване.

Служебният кабинет предлага бюджет без тези ограничения, само че ги показва като оферти, върху които да мислят депутатите

Въведената по време на Коронавирус пандемията по-ниска ставка от 9% бе удължавана 2 пъти и следва да изтече в края на годината.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че е провел диалози с сектора. Оттам оферират пакет от ограничения за изсветляване на бизнеса, за да бъде непокътнато по-ниското Данък добавена стойност. Една от предлаганите ограничения е въвеждането на патентен налог.

Депутатите удължаха и пониженото 9% Данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери

„ Те споделиха че ще разработят ограничения за изсветляване на бизнеса и за повишение на осигурителните прагове на служащите в бизнеса над минималната работна заплата. Тогава можем да обсъдим и да забележим действително от тези ограничения какъв ще бъде фискалния резултат – от изсветляването, в случай че той е по-голям от повдигането на ставката, можем да помислим за 9% ставка, само че в случай че влезе доста сериозен комплекс от ограничения за изсветляване “, разяснява Василев.

От ГЕРБ-СДС оповестиха, че са срещу увеличението на Данък добавена стойност за ресторантьорите. Те укориха финансовия министър, че не е съгласувал с тях пакета от ограничения.

Заради спада в оборотите, заведенията настояват, че мъчно заплащат и заплати

„ Това е нещо, което ние няма по какъв начин да подкрепим, заради обстоятелството, че сме поели задължения към нашите гласоподаватели и няма по какъв начин да ги излъжем. Още повече такива еднолични решения от страна на министъра на финансите, без координиране с политическа партия ГЕРБ, за нас са безусловно неприемливи “, съобщи Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР