ДДС от 9% за заведенията и хотелите остава и след

...
ДДС от 9% за заведенията и хотелите остава и след
Коментари Харесай

Ще изчезнат ли All inclusive пакетите?

ДДС от 9% за заведенията и хотелите остава и след Нова година, само че при изискване всички обекти да минат на патентен налог. 

" Тази седмица е доста специфична за туризма на цяла България, тъй като в четвъртък от 11 часа в комплекс " Св. Константин и Елена " ще проведем най-голямата туристическа конференция и мастър клас за експерти в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Ще се дискутират горещи тематики ", сподели ръководителят на управителния съвет на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев в " България заран ".

По негови думи през последните години много се е спекулирало с ДДС-то.

" Не мога да си обясня за какво не употребяваме положителните европейски практики? В целия Европейски Съюз ДДС-то в туризма е на извънредно ниски равнища. Дълги години в хотелиерството процентът беше 9, толкоз доста се изговори, че би трябвало да се уеднакви в ресторантьорството и в хотелиерството. За следващ път го споделям, намаляването на това ДДС не е да се понижат цените към крайните клиенти, а с цел да може бизнесът да оцелява ", сподели още Косев пред Bulgaria ON AIR.

" Туристическата услуга е станала извънредно скъпа. Толкова години хотелиерството беше на 9%, не виждам какъв е проблемът туризмът да е с еднообразно Данък добавена стойност ", добави той.

Според него всеки един естествен предприемач и инвеститор желае да работи и да живее, като си плаща нормално налозите.

" Да се работи на ярко е доста по-лесно, занапред страната ще стартира да усеща тази възвращаемост и бистрота, до момента доста мъчно можеха да се вършат разбори и съпоставения ", посочи Косев.

Запитан за какво има предпочитание туризмът от ден на ден да се отхвърля от предлагането на all inclusive пакети, той изясни:  " Последните 2-3 години безусловно прекатурнаха всички бизнеси, най-много туризмът беше обиден. Това лято all inclusive пакети стигнаха до 800 лева на вечер. За да предлагаш първокласен all inclusive, цената стана висока. "

По думите на Павлин Косев са минали годините, когато са ставали надпревари за по-ниска цена.

" Всеки желае да предлага първокласен all inclusive, само че цената става все по-скъпа. Забелязваме, че туристите в обедните часове все по-малко употребяват обяда. Не мислим за тотално премахването на услугата, само че много хотелиери се замислят дали да не минат вид на закуска и вечеря, защото цената ще бъде по-достъпна. Тонове с биоотпадъци се изхвърлят и от чиниите на самите туристи. Става въпрос за огромни суми пари ", сподели още Косев.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР