ДБ може и да не влезе в такова правителство, а

...
ДБ може и да не влезе в такова правителство, а
Коментари Харесай

Мандатът отива при БСП. Следват преговори в предишния четворен формат

ДБ може и да не влезе в такова държавно управление, а единствено да го поддържа. Политическа партия евентуално ще желаят да тестват " надеждността " на Има Такъв Народ. Има Такъв Народ може да откаже присъединяване поради изискването за кабинет без Петков и Василев.
Държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за сформиране на държавно управление на " Българска социалистическа партия за България ". Това ще се случи в понеделник в 17 часа, оповестиха в неделя от прессекретариата на президента.

За разлика от първите два, които по конституция са отредени за двете най-големи парламентарни групи, президентът може да избере на коя от показаните в Народно събрание политически сили да даде последния мандат. Изборът му би следвало да отразява преценката му коя групировка има най-големи шансове за сформиране на кабинет.

Радев въпреки всичко (и за повторно от предходната година) избра Българска социалистическа партия макар от дълго време известния и нескриван спор сред него и водача на левицата Корнелия Нинова.
Реклама
В петък президентът организира съвещания с всички парламентарни партии и след тях разнообразни представители от ръководещата коалиция твърдяха импровизирано, че най-вероятно мандатът ще отиде при Българска социалистическа партия.

Причината - за президента е доста по-лесно политическото пояснение за какво дава мандата на левицата, макар спора си с Нинова. Обратното - в случай че беше предпочел Демократична България, сходна обстановка би довела до доста повече въпроси както към президента, по този начин и към " Демократична България ".

Според информация на " Капитал " Радев категорично е попитал представителите на " Продължаваме промяната " с кой от техните досегашни сътрудници биха преговаряли по-добре, само че Политическа партия не са изразили желание. Коментарът на Кирил Петков и Асен Василев е бил, че водят еднообразно колегиални диалози както с Българска социалистическа партия, по този начин и с Демократична България.
Какво следва
Пред " Капитал " от левицата обясниха, че ще вземат мандата за сформиране на държавното управление и незабавно ще предизвикват кръг договаряния с съдружните сътрудници от държавното управление " Петков ".
Реклама
Това на процедура значи, че Българска социалистическа партия ще поканят на диалози с изключение на Политическа партия и Демократична България и " ИТН ", чието овакантяване на кабинета докара до рухването на ръководството.

Още преди две седмици Корнелия Нинова разяснява обществено, че би трябвало да се възвърне четворният формант на обединението, който включва партията на Слави Трифонов.

Веднага по-късно Има Такъв Народ споделиха, че са подготвени на договаряния. Но сложиха и изискване - в възможен предстоящ кабинет да не участват водачите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев.

От своя страна Българска социалистическа партия имат намерение те да са единствено мандатоносител на кабинета, а министър председателят да бъде препоръчан от " Продължаваме промяната ". Аргументът на Нинова е, че най-голямата парламентарна група, водила до момента общото им държавното управление, би трябвало да резервира позициите си и в идващ кабинет в границите на сегашния парламент.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Климат 3 Градове 1 Политика 2 Градове 3 Компании 1 Политика 2 Свят Реклама
По информация на " Капитал " от " Продължаваме промяната " ще упорстват министър-председател на възможен подобен кабинет да е финансовият министър в оставка Асен Василев.

Подобно изискване евентуално ще отблъсне Има Такъв Народ, само че от Българска социалистическа партия считат, че могат да водят договаряния с Политическа партия да сменят кандидатурата си.

По-големият проблем обаче е различен - какви ресори ще изиска партията на Слави Трифонов и дали тя ще смени претендентите си за министри като титуляря на строителното министерство Гроздан Караджов.
Демократична България ще поддържат кабинет, без да влизат в него
Извън спора сред Има Такъв Народ и Политическа партия връченият на Българска социалистическа партия мандат крие още подводни камъни, свързани с позиции на " Демократична България ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В началото на 47-ия парламент обединяването преглътна присъединяване си в взаимно ръководство с Българска социалистическа партия - защото парламентарната аритметика без гласовете на левицата не излизаше, като Демократична България сложи изискване Нинова да не излъчва за членове на държавното управление свързани с някогашната Държавна сигурност лица.

Тогава мандатоносител беше " Продължаваме промяната " и това улесни решението на Демократична България. Сега, когато мандатоносител на вероятно ново държавно управление в този парламент ще бъде Българска социалистическа партия - от обединяването към този момент импровизирано споделят, че по-скоро биха подкрепяли, само че " надали ще участваме с наши министри ". И прецизират, че въпреки всичко решението ще бъде взето от съдружните им органи.

От Българска социалистическа партия показват неразбиране за тази позиция, само че се надяват тя също да бъде ревизирана. " Нужно е всички да създадем отстъпки - ще убеждаваме Политическа партия да не излъчват Василев, Има Такъв Народ да не желаят да останат в Министерство на регионалното развитие, а Демократична България да ни поддържат. Няма да бъде елементарно ", сподели пред " Капитал " представител на левицата.

В Българска социалистическа партия не виждат за какво да не съумеят да реализират съгласие с " Демократична България ", в случай че имат намерение да предложат програмата, направена единствено преди седмица взаимно от трите обединения.
Програмата на кабинета " Петков "
От Българска социалистическа партия споделят, че ще предложат още веднъж готовата шестмесечна стратегия, за която министър председателят в оставка търсеше парламентарна поддръжка с болшинство от 121 депутати. Тя включва и правосъдната промяна, за която Демократична България упорства, напомнят от Българска социалистическа партия.

Левицата към този момент не е склонна да обмисля разновидността, препоръчан през предходната седмица от " Продължаваме промяната " - за тестов парламентарен интервал. Пред " Капитал " вицепремиерът в оставка Асен Василев сподели, че би било доста комплицирано сформиране на ръководство с третия мандат, в което да влезе и " ИТН ". По думите му въпреки всичко обаче може да се даде опция на партията на Трифонов да се потвърдят като кадърен сътрудник, като гласоподават за измененията в Закона за правосъдната власт, както и новия антикорупционен закон.

От Българска социалистическа партия споделят, че всички детайлности ще бъдат обсъждани детайлно, а договарянията ще стартират във вторник. И макар че и четирите партии, които до неотдавна управляваха дружно, настояват, че ще създадат всичко допустимо да се сформира държавно управление, възможностите за такова не наподобяват изключително огромни.
Свързани публикации Подкаст с Асен Василев: Твърдо сме отрязали подшушвания извън за " евроатлантическа " коалиция с ГЕРБ 14 юли 2022, 18:00 Мандатите за държавно управление: Нови избори или същата мотика 14 юли 2022, 08:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР