ДАЗД се е самосезирала заради медийното отразяване от интернет медия

...
ДАЗД се е самосезирала заради медийното отразяване от интернет медия
Коментари Харесай

ДАЗД се самосезира за изнесените данни за младежа от Пловдив

ДАЗД се е самосезирала поради медийното отразяване от интернет медия на случая на дете, въвлечено в действия неподходящи за неговото развиване, свързани с радикализация. Това оповестяват от пресцентъра на организацията.
„ Предвид пълномощията на ръководителя на Държавната организация за протекция на детето да координира и реализира надзор по съблюдаване правата на детето, неотложно са известени Дирекция „ Социално подпомагане” – Пловдив и ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив за предприемане на координирани междуинституционални дейности, тъй че да се окаже поддръжка на малолетния и неговото семейство, без да се попречва провеждането на досъдебното произвеждане. Изпратено е писмо и до профилираните служби за битка с тероризма и радикализацията с искане да бъдат дадени насоки за реакция в сходна обстановка с оглед гарантиране правата и ползите на детето и оказване на нужната поддръжка на фамилията, в това число при съществуване на други деца в фамилията, също по този начин и за целенасочени превантивни дейности във връзка с всички деца, с оглед отбягване на други сходни случаи”, се споделя в позицията на ДАЗД.

„ Случаите на деца, които се отразяват и разискват необятно от медиите изискват предприемане на ограничения за протекция на децата от замесване в действия, които биха имали отрицателни последствия за тяхното физическо, умствено, нравствено и обществено развиване. Поради своята неумелост и блян към подражателство на възрастните, децата са една уязвима публика и по тази причина съществуват интернационално приети стандарти за тяхната спомагателна отбрана от неуместно и/или нездравословно медийно наличие. В тази посока са и създадени Критерии за оценка на наличие, което е неподходящо или основава заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравствено и/или обществено развиване на децата. Въпреки съществуването на критериите, посочени нагоре, както и на законовите условия, също и на разбирането на по-голямата част от журналистическата и медийна общественост, че децата са характерна група, която се нуждае от спомагателна отбрана, постоянно при отразяване на съответни случаи на деца тези правила се нарушават”, пишат още от Агенцията.

В тази връзка от ДАЗД припомнят, че при оповестението от медии на прояви деца не следва да се показват персонални данни за тях, в това число техните облици, с цел да не бъдат разпознати (особено когато се отнася за случаи на принуждение върху деца или конфликтни фамилни отношения), заради риска от повторна виктимизация, стигматизация, мъчно предвидими отрицателни последици в дълготраен резултат върху развиването на детето и основаване на отрицателни настройки във връзка с него, в това число при неизяснени условия, предмет на правосъдно следствие. Това в цялостна мощ е годно както за децата, които са жертви на принуждение или корист, само че също по този начин и за децата, за които се допуска, че са направили принуждение, противообществена демонстрация, закононарушение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР