Даймлер прекрати отношенията си с КАМАЗ, а Адидас, Пума и

...
Даймлер прекрати отношенията си с КАМАЗ, а Адидас, Пума и
Коментари Харесай

Мерцедес, Адидас, Хуго Бос: как им се отрази изтеглянето от Русия


Даймлер приключи връзките си с КАМАЗ, а Адидас, Пума и Хуго Бос престанаха да изнасят облекла за Русия. Как се отразява на немските компании отдръпването им от съветския пазар?

Спад на продажбите в Русия, само че като цяло растеж на облагата регистрира Фолксваген след изтеглянето си от съветския пазар

Редица огромни немски компании прекратиха бизнеса си в или даже напълно напуснаха съветския пазар след началото на войната в. Сред тях са автомобилни концерни като Мерцедес-Бенц и Даймлер трък (Daimler Truck), Фолксваген и БМВ, производители на спортни дрехи и обувки като Адидас и Пума. От финансовите доклади на тези компании за второто тримесечие може да се откри до каква степен е повлияло това на бизнеса им.

Даймлер трък: растеж на облагата

Световният водач на пазара на камиони и рейсове Даймлер трък приключи още на 28 февруари съдействието си с КАМАЗ - Камския авто цех, производител на камиони, рейсове, трактори, комбайни и техника за съветската войска. Германският тръст разгласи също, че се отхвърля от активите си в своя съветски цех, възлизащи на 220 милиона евро.
Редакцията предлага
На пръв взор загубите са големи, само че както излиза наяве от доклада на компанията за второто тримесечие, чистата облага се е нараснала с 56 % и е достигнала 946 милиона евро за трите месеца. Обяснението - нарасналите цени на камионите и необятното показване на концерна на пазарите в Съединени американски щати и Азия. Очаква се облагата за годината като цяло да е сред 48 и 50 милиарда евро.

Мерцедес-Бенц: спаднали продажби, само че по-добри финансови индикатори

И този тръст спря доставките си за Русия, както и работата в открития през 2019 година цех за сглобяване на в Подмосковието. От доклада на концерна за второто тримесечие се вижда, че продажбите са спаднали със седем %, само че облагата са е нараснала със същия %. Противоречието може да се изясни с това, че в изискванията на трайния изострен дефицит на полупроводници Мерцедес-Бенц по нужда е съкратил производството, а наличните микрочипове са били инсталирани най-вече на най-скъпите модели. Те пък са се продавали чудесно - описите със поръчки за най-луксозните лимузини са цялостни и в Европа, и в Съединени американски щати, и в Китай.

Ръст в облагите, въпреки продажбите да са по-малко, регистрират и и БМВ - също с помощта на обстоятелството, че инсталират дефицитните чипове с преимущество в скъпите си модели.

Хуго Бос: най-успешното второ тримесечие в историята на компанията

Фирмата за фешън дрехи Хуго Бос закри при започване на март своите над 20 магазина в Русия и приключи продажбите онлайн. Но директно по-късно е съумяла да реализира " забележителен растеж в облагите ", както се споделя в известие за медиите от трети август. Печалбата се е нараснала през второто тримесечие с 40 % и е достигнала 878 милиона евро, което е разрешило на компанията да " преглътне " загубите от 15 милиона от закритите магазини в Русия.

Жена минава около затворен магазин на Адидас в Москва

Как е било реализирано това? Благодарение на " обновяването и подмладяването " на асортимента, почнало още предходната година, както и посредством сполучливи световни маркетингови акции.

Пума бележи върхове, Адидас има проблеми с китайския пазар

А за концерна Пума, закрил над 90 фирмени магазина в Русия, второто тримесечие на 2022 се оказва най-успешното въобще в историята на компанията. Чистата облага е повишена с над 73 % и е достигнала 843 милиона евро. Най-големи триумфи са маркирани в Америка и Европа, до момента в който в Китай финансовите индикатори са се влошили поради локдауните.

Но не толкоз, колкото при Адидас, заложил доста точно на китайския пазар. Този немски тръст е понижил ненапълно прогнозите си за растежа на финансовите индикатори през годината - поради спада с 35 % на приходите в Китай, а не поради.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР