Давността на отпуска за 2021 г. изтича в края на

...
Давността на отпуска за 2021 г. изтича в края на
Коментари Харесай

Ако имате останал отпуск от 2021 година, използвайте го веднага

Давността на отпуска за 2021 година изтича в края на 2023 година, припомнят от ИА " Главна ревизия по труда ".

С позволение на работодателя могат да се употребяват всички дни отпуск, които не са погасени по отминалост, без значение дали са отсрочени, или не за идната календарна година, припомнят от ГИТ.

Всеки служащ е задължен да употребява платения си годишен отпуск до края на календарната година, в рамките, на която той се поставя. В началото на годината работодателят има обвързване да осведоми служащите за полагаемите му дни отпуск, в това число и тези, останали от миналата година. Той би трябвало също да сътвори организация за тяхното потребление.

Със единодушието на работодателя служащите и чиновниците могат да отсрочат част от платения си отпуск за идната календарна година. Част от него може да бъде отсрочен и от работодателя при значими индустриални аргументи. Във всички случаи най-малко половината дни отпуск би трябвало да бъдат употребявани в календарната година, за която се отнасят. За останалите би трябвало да бъде обезпечена опция да се употребяват доникъде на идната година. След този период служащият или служителят може да употребява трансферираните дни с 14-дневно предупреждение, като в тази ситуация не е належащо единодушието на работодателя. В този случай би трябвало да има доказателства, че отпускът е пожелан от работника/служителя и е бил отхвърлен за прилагане от работодателя.

Според трудовото законодателство платеният годишен отпуск не може да се компенсира с парични компенсации. Обезщетение се изплаща единствено при преустановяване на трудовите правни отношения за всички дни отпуск, непогасени по отминалост, без значение дали са трансферирани, или не. Давността на отпуска стопира да тече в интервалите, в които служащите и чиновниците употребяват различен тип дълготраен отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР