Давид Херценхорн, Майя де ла Бауме, "Политико"Служители и дипломати от

...
Давид Херценхорн, Майя де ла Бауме, "Политико"Служители и дипломати от
Коментари Харесай

Юнкер и Тимерманс на нож заради Полша

Давид Херценхорн ,
Майя де ла Бауме, "Политико "

Служители и дипломати от Европейски Съюз, които са осведомени с последните събития, споделят, че от едната страна на разделянето са Мартин Зелмайер, основен държавен чиновник на Еврокомисията, и ръководителят й Жан-Клод Юнкер, а от другата - Франс Тимерманс, първият вицепредседател, който е отпред в обвиняванията против Полша.
Те споделят, че Зелмайер и Юнкер са подготвени да поддържат отдръпването на дисциплинарното произвеждане по член 7, което комисията инициира против Варшава - и което може да докара до загуба на правото на глас - заради опасения, че процедурата може да докара до поредност от евентуално причиняващи ерес измежду страните от Европейски Съюз и в последна сметка да не успее да принуди Полша да анулира своите правосъдни промени. Те желаят вместо това да продължат договарянията с Варшава.
Решение за това дали да се продължи с член 7 - и в случай че да, какъв брой нападателно - беше допустимо да бъде взето още в сряда на седмичното съвещание на комисарите, съобщи висше длъжностно лице от Европейски Съюз. Въпреки това, макар че Полша бе в дневния ред на срещата, заместник-председателят на комисията Марош Шевчович сподели пред кореспонденти, че въпросът "не беше разискван през днешния ден ".
Междувременно Тимерманс приканва Комисията да вземе твърда линия и да не облекчава напрежението, до момента в който ръководещата Полша партия не анулира измененията в правосъдната система, в това число и противоречивия закон за Върховния съд, който ще влезе в действие на 3 юли.
"За Европейската комисия, само че и за Европейския съвет член 7 в подтекста на Полша е парещ картоф ", сподели Ричард Царнецки, полски евродепутат и член на ръководещата "Право и правдивост ". "Мисля, че всички или съвсем всички желаят да спрат да работят върху него - даже хора, които гледат с принуда на настоящето държавно управление в Полша. " Продължаването на оказване на напън върху Варшава, сподели той, основава "повече поддръжка за сегашните полски управляващи ".
Някои публични представители на комисията обявиха, че диалозите за делене в комисията са най-вече в интерес на Варшава, а Зелмайер, Юнкер и Тимерманс са единомислещи, когато става дума за господство на закона.
Но въпреки че в последна сметка желаят еднакъв резултат - да приведат Полша в сходство със стандартите на Европейски Съюз - други длъжностни лица в Брюксел споделят, че разделянето отразява отрезвяващо възприятие на незадоволеност. "ЕС е значително безсилен при борба с нелибералните демокрации ", сподели почитан чиновник.

Системни закани


През декември комисията започва член 7 от Договора за Европейски Съюз за това, което смята за "системни закани " за независимостта на полската правосъдна система. Основните терзания бяха ориентирани към способността на полското държавно управление да в профил до 40% от съдиите на Върховния съд и пълномощието на министъра на правораздаването да санкционира съдиите. Отделно комисията потърси решение посредством Европейския съд.
Въпреки че партията "Право и правдивост " предложи промени в своето законодателство, Тимерманс съобщи на неотдавнашна конференция, че остава главният проблем "колко политически надзор може да имате, с цел да кажете, че правосъдната система е самостоятелна, и ние имаме някои опасения в тази връзка ".
Поддръжниците на позицията на Тимерманс се надяват, че Съветът по общи въпроси на Европейски Съюз - срещи на министрите на външните работи и по европейските въпроси - на срещата си на 26 юни ще изпрати мощен сигнал, че блокът не се готви да отдръпна случая с Полша.
Ако излезе с покана за чуване, страните членки ще гласоподават за прекосяването към идната фаза на процеса по член 7 - прочут като "механизъм за наказания ".
Съгласно системата за гласоподаване с квалифицирано болшинство на съвета е належащо минимум четири пети болшинство, с цел да продължи процедурата. Но даже в случай че комисията обезпечи нужната поддръжка, призоваването за подобен глас би било предизвикваща разединение стъпка във време, когато Европейски Съюз се пробва да се оправи с доста други провокации, в това число промяна на еврозоната и правене на нов дълготраен бюджет.
Отчасти вследствие на несъгласието по отношение на това по какъв начин да се действа и частично тъй като Европейски Съюз се бори с други провокации, чиновниците споделят, че чакат по-нататъшни дейности в битката за господство на закона да бъдат отлагани със седмици, в случай че не и месеци.
Теоретично член 7 може да докара до премахването на правото на глас в Европейския съюз на страна членка. Но това дефинитивно тежко наказване ще изисква единомислещо гласоподаване, а съдружници на Полша - в това число Унгария - от дълго време са споделили, че ще го предотвратят.

Напредък

Диалогът сред Брюксел и Варшава се усъвършенства след измененията на държавното управление в Полша през декември и назначението на Матеуш Моравецки за министър председател. Докато Тимерманс е водил договаряния за комисията, чиновниците оповестиха, че Зелмайер се е срещнал персонално с Адам Биелан, заместник-председател на полския сенат и съдружник на водача на "Право и правдивост " Ярослав Качински, най-могъщия политик в Полша.
Един от чиновниците на Европейски Съюз, осведомен с процеса, съобщи, че напрежението сред Зелмайер и Тимерманс е необятно известно и се построява от месеци насам. "Зелмайер сподели на Биелан, че би желал да затвори въпроса за член 7 против Полша ", сподели служителят.
"Много хора биха желали да се затвори този случай ", добави той. "В интерес на никого не е да преследва процедурите по член 7, изключително в този момент, когато има политически събития в Италия. По-добре е да имаме подобаващи връзки с поляците. "
Но служителят призна политическата компликация да се предприеме такава стъпка.
"Това ще значи, че те признават, че са позволили неточност ", съобщи формалният представител, добавяйки, че най-вероятният резултат ще бъде в допълнение закъснение.
Дипломат от Европейски Съюз съобщи, че Тимерманс се застъпва за по-принципен метод, до момента в който Зелмайер и Юнкер като че ли избират прагматизма.
"Има разнообразни гледни точки за това какво да създадем по-нататък ", сподели дипломатът. "Тимерманс и Зелмайер се разминават много съществено по този въпрос. Тимерманс би предпочел да продължи процедурата по член 7. Юнкер и Зелмайер имат повече политически взор по този въпрос. "
Дипломатът сподели, че Тимерманс, който е холандският комисар, само че е изправен пред нестабилно бъдеще, тъй като неговата партия към този момент не е част от ръководещата коалиция, също по този начин се пробва да си построи позиции преди европейските избори през идната година.
"Тимерманс желае да извърши това ", сподели дипломатът. "Защото това, което чуваме, е, че той е направил предложение да бъде претендент на Холандия за комисията или да кандидатства за място в Европейския парламент. "
"Право и правдивост " и партийни представители в Полша и Брюксел упорстват, че към този момент са предложили задоволително отстъпки за Европейски Съюз и няма да продължат да отстъпват и отсега нататък. Те също по този начин упрекнаха Европейски Съюз, че е набелязал Полша за промени в правосъдната й система, които са в границите на суверенните й права, и те упорстват, че няма да се породят терзания, в случай че такива промени бъдат признати в страна от Западна Европа.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР