Давид де Хеа напуска Манчестър Юнайтед след цели 12 години

...
Давид де Хеа напуска Манчестър Юнайтед след цели 12 години
Коментари Харесай

Анализ на ВВС: Мястото на Давид де Хеа сред най-великите

Давид де Хеа напуща Манчестър Юнайтед след цели 12 години в клуба. Но къде е той измежду най-великите в историята на Висшата лига и има ли място там?
Испанският вратар си потегля, защото клубът не желае да заплаща заплатата му от £375 000, контрактувана през 2019 година
Но 32-годишният пазач напуща с високо вдигната глава, откакто завоюва втората си Златна ръкавица във Висшата лига за най-вече чисти мрежи през сезона.
BBC Sport преглежда къде е Де Хеа спрямо някои от другите велики вратари във Висшата лига. ТРОФЕИ
След като игра толкоз дълго в неоснователен тим на Манчестър Юнайтед, Де Хеа не може да се състезава по титли.
Той завоюва една купа във Висшата лига в последния сезон на сър Алекс Фъргюсън отпред на клуба през 2012-2013 година Легендата на Юнайтед Петер Шмайхел и актуалният пазач на Манчестър Сити Едерсон имат по рекордните пет златни медала.
Де Хеа завоюва една Купа на Англия, две Купи на EFL и Лига Европа.

 Двама именити вратари на Висшата лига - Петер Шмайхел и Петър Чех
ЧИСТИ МРЕЖИ
Само трима вратари имат повече чисти мрежи във Висшата лига от Де Хеа. На върха е някогашният състезател на Челси и Арсенал Петър Чех с 202.
Бившият пазач на Ливърпул, Астън Вила, Уест Хям, Манчестър Сити и Портсмут Дейвид Джеймс е втори със 169. Марк Шварцер (Мидълзбро, Фулъм, Челси и Лестър), е със 151, а Де Хеа е със 147.
Със 17-те си чисти мрежи през предишния сезон Давид Де Хеа изпревари Дейвид Сиймън, Найджъл Мартин, Пепе Рейна, Брад Фридел, Тим Хауърд и Едвин ван дер Саар.
По чисти мрежи за един клуб Де Хеа е втори след Чех и неговите 162 за Челси. СПАСЯВАНИЯ
Де Хеа е на трето място по спасявания във Висшата лига, откогато тези данни се регистрират през сезон 2003-2004 година През тези 19 години някогашният пазач на Юнайтед и сегашен Рексам - Бен Фостър оглавява класацията с 1248 спасявания, подкрепят от дълголетието си и играта за някои от по-слабите тимове в лигата като Уотфорд, Бирмингам и Уест Бромич.
Следва финландецът Юси Яскелайнен, който е играл за Болтън и Уест Хем с 1223.Де Хеа е трети с 1157 (2,8 спасявания на мач), тъкмо над Шварцер, Чех и сегашния пазач на Уест Хям Лукаш Фабиански.
От дебюта на Де Хеа в Юнайтед, неговият коефициент на спасявания от 72% във Висшата лига е единствено под Чех, Алисон от Ливърпул и някогашния пазач на Бърнли Ник Поуп (от играчи, записали 100 или повече изяви).


ДЪЛГОЛЕТИЕ
Де Хеа записа 415 мача във Висшата лига, като единствено шестима вратари имат повече.
Това е изключително впечатляващо, като се има поради, че той игра 57 срещи в Ла Лига за Атлетико Мадрид, преди да се причисли към Юнайтед и на 32-годишна възраст можеше да има най-малко още 200 мача пред себе си.
Бившият вратар на Англия Дейвид Джеймс оглавява листата с 572 мача. Но и този с позволени голове в тях - 665.
Следва Шварцер е с 514 мача, 653 позволени гола. Австралиецът е и рекордьор за най-вече изяви във Висшата лига от всички играчи, които не са британци.
Иконата на Република Ирландия Шей Гивън е играл 451 пъти за Блекбърн, Нюкасъл, Манчестър Сити, Астън Вила и Стоук, като е позволил 607 гола. Брад Фридел, който игра за Ливърпул, Блекбърн, Вила и Тотнъм, е идващият с 450 мача (567 гола). Чех е играл 443 пъти - позволил е единствено 366 гола, а Яскелайнен следва с 436 мача (613 гола).
Де Хеа е позволил 446 гола в своите 415 мача в Англия. ИНДИВИДУАЛНИ ТРОФЕИ
Де Хеа завоюва две Златни ръкавици на Висшата лига през 2017-18 година и през одеве завършилия сезон. Той е един от единствено шестимата вратари, които грабвали самостоятелния приз повече от един път.
Начело с четири са Чех и Джо Харт от Селтик, който е играл за Манчестър Сити, Бирмингам, Уест Хем и Бърнли.
Едерсон и Пепе Рейна, играли за Ливърпул и Астън Вила, имат три, а Алисон има два.
Де Хеа има общо четири награди за състезател на сезона на Манчестър Юнайтед (2014, 2015, 2016 и 2018), колкото има и Кристиано Роналдо. Друг няма повече от две.



НЕЩО ДРУГО?
От дебюта на Давид Де Хеа в Манчестър Юнайтед той позволи 426 гола, само че предстоящите попадения от тези изстрели са 467. Тоест, той е предотвратил 41 сигурни гола.
Само Юго Лорис от Тотнъм има повече 48 (380 гола от 428 очаквани).Де Хеа е на шесто място по неточности, водещи до голове със 17. Асмир Бегович е отпред с 25, следван от 24 на Лорис. КЪДЕ Е ТОЙ СРЕД ВРАТАРИТЕ НА ЮНАЙТЕД?
Давид де Хеа е считан за един от тримата най-хубави вратари на Юнайтед в ерата на Висшата лига дружно с печелилите Шампионската лига Шмайхел и Ван дер Саар.
Шмайхел има пет трофеи във Висшата лига против четирите на Ван дер Сар и една на Де Хеа.
Със 147 чисти мрежи обаче испанецът води в тази ранглиста. Ван дер Сар резервира 132, а Шмайхел имаше 128, в това число за други клубове.След като Де Хеа и бранителят Фил Джоунс напуснаха клуба това лято, в Юнайтед към този момент няма нито един състезател, играл под управлението на именития управител Фъргюсън или печелил купата с клуба.


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР