Дават Ел Би Булгарикум“ на прокурор, продавали под себестойностМащабна инвестиция

...
Дават Ел Би Булгарикум“ на прокурор, продавали под себестойностМащабна инвестиция
Коментари Харесай

Строят завод за компоненти за електромобили на стойност 600 млн. евро в Северна България

Дават „ Ел Би Булгарикум “ на прокурор, продавали под себестойност

Мащабна инвестиция за над 600 млн. евро от региона на производството на сериозни съставни елементи за автомобилната промишленост се чака да бъде осъществена при започване на 2024 година в България. Към момента западноевропейският вложител, който има няколко индустриални местоположения в Европа и опит в България, обмисля с страната две благоприятни условия да ситуира производството си: в Северна България – към Русе, или в региона на Стара Загора. Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов пред Българска телеграфна агенция.

Богданов посочи, че това е един от главните трендове в Европа и е обвързван с развиването на електрическите самостоятелни коли. По думите му, идната при започване на идната година инвестиция е единствено едно от няколкото капиталови планове за 2024 година, върху които се работи.

Държавните сдружения

След почналата промяна в държавните сдружения към икономическото министерство те към този момент са предали бизнес проектите си, имат направени ясни капиталови стратегии и финансови доклади. Повечето от тях са към този момент и с понижен състав на бордовете, с редуцирани заплати на шефовете и на бордовете, както и с лимитирани представителни разноски. Имаме една забележителна сума, която ще бъде спестена на страната, уточни икономическият министър.

Богданов заяви, че от 2024 година ще се вкара нова по-ясна методика на образуване на възнаграждението на управленията на държавните сдружения, която ще е обвързана с генерираните резултати на предприятията. Това се постанова, тъй като не може да се съпоставя едно сдружение като ВМЗ да вземем за пример, което генерира сред 600 и 700 млн. лв. облага и има няколко хиляди чиновници с Националната компания „ Индустриални зони “ (НКИЗ) да вземем за пример, която е под 10 млн. лв. на година, изясни министър Богданов.

Като цяло държавните сдружения изпращат 2023 година с високи равнища на обороти и на облага, като водач е ВМЗ – Сопот, чиито дефинитивни финансови резултати ще станат известни през януари, само че упованията на Министерството са за рекордни равнища като индустриален потенциал, а подписаните контракти обезпечават на сдружението небосвод за работа. Обезпечили сме производството за идващите няколко години. Освен това сдружението има и няколко капиталови плана, присъединяване по европейската самодейност за повишение на потенциала за произвеждане на снаряди, както и благоприятни условия да разшири производството и да поеме нови поръчки по стандартите на НАТО, които ще обезпечат ВМЗ като потенциал за идващите най-малко 15 години, сподели министърът.

Злоупотребите

Министерството води няколко каузи във връзка със подозрения за злоупотреби при ремонтите на язовири, като плановете са за вреди за страната от към 600 млн. лв.. Министерството е сезирало съда, макар че прокуратурата е отказала да образува произвеждане по тематиката с язовирите, без значение от това, че по случая са приложени отчети от Агенцията за държавна финансова ревизия и Сметната палата. Прокуратурата ще бъде сезирана и поради обоснованите оферти за съзнателно ощетяване на „ Ел Би Булгарикум “ с близо 1,5 млн. лв.. Дружеството е продавало под себестойност на продуктите, без обосновка. Проверките демонстрираха, че сдружението очевидно е водено към банкрут, сподели министър Богданов, като посочи, че става дума за решения, взети в ущърб на сдружение, в интервала от края на 2022 година до юли 2023 година Вдигнахме производството на 100 % потенциал, защото до лятото на 2023 година предприятието е работило единствено на 60 %. Пуснахме и обществени състезания за доставки на суровина и то от български производители. Ще стабилизираме финансовите резултати, сподели министър Богданов.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР