Даваме свобода на отделния човек и го въвличаме в сърцето

...
Даваме свобода на отделния човек и го въвличаме в сърцето
Коментари Харесай

HR трансформацията започва от нас

Даваме независимост на обособения човек и го въвличаме в сърцето на измененията, споделя Миглена Узунова-Цекова, ръководител на УС на Българската асоциация за ръководство на хора* и старши шеф „ Човешки запаси “ в А1

- Госпожо Узунова-Цекова, има ли рецесия за хора у нас и по кое време ще я преодолеем?

 – В ръководството на човешките запаси рецесия няма – ние сме експерти и следваме сполучливо динамичността на бизнес средата. Предизвикателството е в областта на търсенето и намирането на хора, което към този момент касае всички промишлености и специалности. Българската асоциация за ръководство на хора дава отговор на тези трендове, обединявайки напъните на HR експертите у нас. Нашата задача е да развиваме компетентността и новаторските подходи в HR сектора, с цел да подкрепим фирмите в устрема им да задържат сполучливите фрагменти в екипите си. Все по-активни сме и в позициите си по тематики, свързани със законодателната рамка и значимите за бизнеса наредби, които регламентират ръководството на човешките запаси.

– Кои са най-важните процеси в HR трансформацията, които работодателите би трябвало да следват?

– HR трансформацията включва доста стъпки и фактори. Със сигурност най-важният мотор в тази смяна е да се дава независимост на обособения човек. Свободата да показва своите хрумвания, да изявява персоналните си умения и гении по метод, който основава отборен дух и покачва ангажираността му към компанията, от която е част. Целта на HR функционалността е хората да бъдат смяната, а не просто нейни реализатори – да я желаят, да я осъзнават като нужна и да имат съществена роля в основни за компанията процеси. Когато човек се усеща скъп, потребен и е насърчаван да движи смяната, той остава с нас. Въвличането на чиновниците в сърцето на измененията основава освен повече преданост, само че и притегля още хора, за които е значимо фирмите да следват този метод.

– Съществува ли настройка измежду мениджърите, че хората са единствено разход?

– Всяка инвестиция е разход. Но вложенията носят бъдещи доходи. Не имам вяра, че има организация, която да не е стигнала до извода, че всеки триумф е артикул на човешките умения. И макар че поради все по-голямата цифровизация на бизнеса все по-често приказваме по какъв начин технологиите ще заменят хората, истината не е тъкмо такава. Все повече са нужни хора с опит и пълномощия, само че и с въображение. Хора, които да се усещат свободни да вкарат своята креативност в деяние.

– Как притежателите на бизнеси поддържат новаторските подходи на HR екипите?

– HR мениджърите получават все по-голяма поддръжка от притежателите на компании и изпълнителните шефове и този развой покачва равнището на сполучливите HR практики. Разбира се, както във всяка специалност, и в HR сферата търсенето на реформаторски решения е целеустремено – случва се в отговор на динамичността на социално-икономическата среда и в него са въвлечени всички наши сътрудници. Това е пътят на трансформацията – разнообразието от хрумвания и гении. Ние като общественост също търсим способи, по които да обновяваме своите умения. Предстои стартът на Тренинг академия, която ще увеличи експертизата измежду сътрудниците, тъй че да отговорим на упованията на хората и бизнеса. Академията ще подкрепи и Сертификационната стратегия на БАУХ, която верифицира добитите умения и познания на HR експертите у нас. За нас, сътрудниците в управителния съвет на асоциацията, това е значима стъпка в посока придобиване и шерване на познания. Вярваме, че това е методът, по който да приобщим повече съидейници към концепцията за общи HR стандарти за специалността ни и да подсигуряваме равнището на подготвеност на сътрудниците. С друга наша обичайната самодейност – Годишните награди на БАУХ, даваме публичност на триумфите в гилдията. Отличията са скъпо самопризнание за добре свършена работа и потвърдена висока експертиза, те имат професионална и морална стойност. Затова каним всички сътрудници да се включат в самодейността на БАУХ – Годишните награди за 2019 година, – която към този момент е отворена за кандидатури и за която ще намерят детайлности в уеб страницата на асоциацията. 

– Каква е прогнозата ви за 2020 година за пазара на труда и по какъв начин трендовете през идната година ще се отразят на HR дейностите?

– Нивото на безработица в България е доста ниско сега по данни на Министерството на труда и обществената политика. Факт е обаче, че в другите райони то е друго, потребностите на бизнеса – също. Затова главен фокус за 2020 година е разширението на активността на БАУХ в другите елементи на страната и усилването на съдействието с държавните институции. Вече създадохме свои районни представителства в Стара Загора и Варна, следва в Бургас и Велико Търново. Искаме да чуем какви са провокациите пред сътрудниците ни на локално равнище и да участваме дружно в превъзмогването им. Другата огромна обща цел е да срещнем ползите на хората, които търсят работа, с тези на бизнеса, който се нуждае от хора. Държим да си взаимодействаме с HR общността регулярно, с цел да сме настоящи с тематиките, които слагаме на масата. В уеб страницата на БАУХ ще създадем календар, в който с изключение на интернационалните конференции напролет и есента ще включим и поредност по-малки като формат събития с определени от HR общността тематики, отворени за полемика и шерване. Бих желала да подчертавам и върху това, че посредством нашите дейности страната ще бъде подкрепена в усилието си да балансира сред потребностите на бизнеса и тези на хората. Имаме какво да споделим с държавните институции и да си бъдем взаимно потребни, с цел да преодоляваме по-успешно общите провокации. Надяваме се на съвместен интерес и чуваемост.              

Миглена Узунова-Цекова е ръководител на новия директорски съвет на БАУХ от март 2019 година Старши шеф „ Човешки запаси “ и член на лидерския екип на „ А1 България “ от 2016 година Има 20 години опит в областта на човешките запаси, като през последните 12 управлява цялостната активност по ръководство на хора в телекома. Притежава магистърска степен  по британска лингвистика от СУ „ Св. Климент Охридски “. Има редица специализации, измежду които „ Стратегическо ръководство на човешките запаси “ в Cornell University в Ню Йорк. Наскоро приключва и коучинг стратегия на Columbia Business School. Носител е на наградата HR управител за 2016 година от годишните награди на БАУХ.

***

*БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ХОРА (БАУХ) е националната организация на HR експертите, която развива и споделя най-хубавите практики в ръководството и развиването на човешкия капитал, покачва добавената стойност за организациите и обогатява капацитета и експертната изява на хората. БАУХ е член на Европейската асоциация за ръководство на хора (EAPM) и на Световната федерация на асоциациите за ръководство на хора (WFPMA). За повече информация www.bapm.bg

Автор: Венцислав Савов

Интервюто е публикувано в новия брой на сп. ”Мениджър ”, който е на пазара
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР