Датската полиция затяга граничния контрол след скорошните изгаряния на екземпляри

...
Датската полиция затяга граничния контрол след скорошните изгаряния на екземпляри
Коментари Харесай

Дания затяга граничния контрол

Датската полиция стяга граничния надзор след скорошните изгаряния на екземпляри на Корана, които са се отразили на обстановката в областта на сигурността, заяви " Ройтерс ", като се базира на изказване от нощес на датското правосъдно министерство.

Подобно решение бе взето от управляващите на Швеция по-рано тази седмица.

През последните месеци антиислямски деятели в Дания и Швеция изгориха и оскверниха по други способи няколко екземпляра на свещената за мюсюлманите книга, което провокира вълна от отвращение и неодобрение в ислямския свят. Проявите станаха мотив за отправянето на претенции към управляващите на двете страни да подхващат ограничения по забраняването на сходни демонстрации, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Днес управляващите стигнаха до заключението, че сега е належащо да се обърне по-специално внимание на това кой влиза в Дания, с цел да се отговори на съответните и настоящи закани ", се споделя в изказване на датското министерство на правораздаването. Засега се планува по-строгият граничен надзор да бъде в действие до 10 август, посочи ведомството.

" Неотдавнашните изгаряния на екземпляри на Корана, както съобщи службата за сигурност и разузнаване, са повлияли на актуалната обстановка в областта на сигурността ", се споделя в изказване на правосъдния министър Петер Хумелгор.

Правителствата на Дания и Швеция разкритикуваха изгарянията на екземпляри на Корана и обявиха, че обмислят нови законови ограничения, с които да бъдат възпрепятствани сходни прояви. Вътрешни критици обаче настояват, че сходни ограничения биха подкопали свободата на словото, която е предпазена от конституциите на двете страни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР