Датската кралица Маргрете положи венец на гроба на родителите си

...
Датската кралица Маргрете положи венец на гроба на родителите си
Коментари Харесай

Датската кралица Маргрете отбелязва 50 г. на престола

Датската кралица Маргрете постави венец на гроба на родителите си в петък, отбелязвайки 50-годишния си празник на трона на най-старата монархия в Европа. Празненствата се организираха в сянката на пандемията, която докара до отсрочване на някои от събитията за септември, пише Асошиейтед Прес.

Разпространението на ковид отсрочи и обществените тържества за 80-ия рожден ден на кралицата през 2020 година А в този момент няколко посетители трябваше да анулират присъединяване си в двудневните тържества. Сред тях беше и по-малката сестра на Маргрете, някогашната гръцка кралица Анна-Мария, чийто брачен партньор е дал позитивен резултат за Covid-19. Гръцката монархия е отстранена през 70-те години на предишния век.

Заобиколена от другата си сестра, принцеса Бенедикте, двамата си сина - в това число престолонаследника принц Фредерик - и техните съпруги, Маргрете постави венец на гроба на родителите си в катедралата Роскилде, западно от Копенхаген, където датските кралски особи са погребвани от 1559 година насам.

Тя се срещна и с държавното управление и участва на банкет в Народното събрание.

" Вие сте честен компас ", заяви Хенрик Дам Кристенсен, ръководител на датския парламент, в послание към кралицата. Той означи, че Маргрете е първата жена монарх на Дания след съименничката ѝ кралица Маргрете I, която ръководи през 1375-1412 година

На 14 януари 1972 година бащата на Маргрете, крал Фредерик IX, умира след малко боледуване. На идващия ден 31-годишната жена застава на балкона на замъка Кристиансборг и е провъзгласена публично за кралица пред многохилядна навалица.

По време на ръководството си тя пътува непрекъснато из Дания и прави многочислени визити в чужбина. Миналата година отиде до самоуправляващите се територии на страната - Фарьорските острови и Гренландия.

Когато си почива от формалните си отговорности, Маргрете - вторият най-дълго управлявал монарх в Европа след английската кралица Елизабет II - обича да рисува, илюстрира книги, шие и бродира. Тя е основала костюмите и декорите за няколко балета.

Родена на 16 април 1940 година, една седмица след началото на окупацията на Дания от нацистка Германия през Втората международна война, малката принцеса се трансформира в знак на вяра за доста датчани в годините на войната. За да я създадат кралица обаче, е належащо гласоподаване. През 1953 година датската конституция е изменена след референдум, на който над 85% от участниците гласоподават да се позволи жена също да може да наследява трона. Преди това датският трон се е предавал единствено по мъжка линия, само че възходът на феминизма и фактът, че Фредерик и родената в Швеция кралица Ингрид имат три дъщери, само че нямат наследник, трансформират публичното мнение.

Датската конституция не дава на Маргрете действителна политическа власт. Тя обаче е много известен монарх и се радва на утвърждението на народа. През 2014 година 82% от участниците в изследване в Дания се оповестиха срещу премахването на монархията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР