Датската кралица Маргрете II, най-дългогодишният монарх в Европа, ще абдикира

...
Датската кралица Маргрете II, най-дългогодишният монарх в Европа, ще абдикира
Коментари Харесай

Датската кралица Маргрете II обяви абдикация

Датската кралица Маргрете II, най-дългогодишният монарх в Европа, ще абдикира на 14 януари след 52 години на трона и ще бъде наследена от най-големия си наследник престолонаследника принц Фредерик, разгласи тя в неделя (31 декември), предаде  Reuters .

83-годишната кралица, която се възкачва на престола през 1972 година, направи изненадващото известие онлайн по малкия екран по време на обичайна си новогодишна тирада, която се гледа от доста хора в страната с население 5,9 млн. души.

Във връзка с сполучливата интервенция на гърба, която претърпя през февруари, тя уточни: " Операцията естествено породи мисли за бъдещето - дали не е пристигнало времето да оставим отговорността на идващото потомство ".

" Реших, че в този момент е подобаващият миг. На 14 януари 2024 година, 52 години откакто наследих обичания си татко, ще се отдръпва от трона на датската кралица ", съобщи тя.

" Оставям трона на сина си, престолонаследника принц Фредерик ", добави тя.

Кралицата стана най-дълго управлявалият монарх в Европа след гибелта на английската кралица Елизабет II през септември 2022 година През юли тя стана най-дълго управлявалият монарх в историята на Дания.

В Дания формалната власт принадлежи на изборния парламент и неговото държавно управление. Очаква се монархът да остане над партийната политика, като съставлява нацията с обичайни отговорности, вариращи от държавни визити до празнувания на националния ден.

Министър-председателят на Дания Мете Фредериксен благодари на кралицата за нейната дългогодишна отдаденост.

" Все още е мъчно да се разбере, че е пристигнало времето за промяна на трона ", съобщи Фредериксен в изказване и добави, че доста датчани в никакъв случай не са познавали различен монарх.

" Кралица Маргрете е въплъщение на Дания и през годините е влагала в словото и възприятията си това, което сме ние като народ и нация ", съобщи тя.

Родена през 1940 година в фамилията на някогашния датски монарх крал Фредерик IX и кралица Ингрид, Маргрете през целия си живот се радва на необятна поддръжка от страна на датчаните, които харесват нейната тактична и по едно и също време с това креативна персона.

Тя е известна и с любовта си към археологията и е взела участие в няколко археологически разкопки.

Тя наследява татко си през 1953 година на 31-годишна възраст, откакто конституционна корекция разрешава на дамите да наследяват трона.

През 1967 година тя се омъжва за френския посланик Анри дьо Лаборд дьо Монпезат, който умира през 2018 година

Двамата синове на двойката са престолонаследникът Фредерик, който ще стане крал Фредерик X, и принц Йоахим. През 2004 година Фредерик се дами за австралийката Мери Елизабет Доналдсън.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР