Датската компания за контейнерни превози и спедитор Maersk ще съкрати

...
Датската компания за контейнерни превози и спедитор Maersk ще съкрати
Коментари Харесай

Датският спедитор Maersk съкращава 10 000 работни места

Датската компания за контейнерни транспорти и изпращач Maersk ще редуцира 10 000 работни места по целия свят за да спести разноски. Решението идва след спада в цените на товарите на международния пазар, засилената конкуренция и по-слабото търсене на контейнерни транспорти, написа нидерландският вестник De Telegraaf.

В поредност от изказвания през годината от Maersk предупреждаваха, че товарооборотът в международен мащаб ще спадне по-рязко от предстоящото тази година. Тъй като международната стопанска система отслабва, по-малко артикули се транспортират с кораби от Азия до Европа и Съединени американски щати. Като образец се показва по-ниската покупателна дарба поради високата инфлация.

След съкращенията компанията ще спести до 600 млн. $. Планира се също назад да изкупи акции за 2024 година, да понижи финансовите вложения през тази и идната година

„ Съкращаваме личен състав и понижаваме разноските “, разгласи съобщи основният изпълнителен шеф Винсент Клерк в изявление за Bloomberg TV. От началото на годината са личният състав е понижен от 110 000 на 103 500.

Maersk регистрира рекордни облаги през 2021 и 2022 година с помощта на огромното търсене на потребителски артикули по време на пандемията от ковид напомня в блога си журналистът Апостол Апостолов. Той прецизира, че това търсене, съчетано с лимитираното предложение на товарни кораби, е довело до внезапно нарастване на транспортните цени.

През третото тримесечие на 2023г. приходите на датския изпращач са намалели съвсем на половина до 12,1 милиарда $. Нетният приход също се е сринал до 521 милиона $ от 8,9 милиарда $ преди година.

Търсенето на средства от икономии идва в интервал, когато на компанията ще й са нужни спомагателни средства за квоти. Oт идната година корабоплаването, сходно на индустрията и авиацията, ще би трябвало да купува квоти за обособяване СО2. До момента секторът не попадаше под ограниченията от подписаното през 2015 година Парижко съглашение.

Европейската комисия обаче промени тази година регламента и със своя инструкция и задължи фирмите да заплащат за въглеродния си отпечатък. Според изследователската агенция CE-Delft  заради новите ограничения на Брюксел транспортните разноски в интервала 2025-2029 година ще набъбнат с над 60%, което автоматизирано значи и оскъпяване на транспортите.

Предстоящото законодателство поддържа задачата на Европейски Съюз за понижаване с 55% на излъчванията на парникови газове в блока до 2030 година спрямо равнищата, регистрирани през 1990 година


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР