Датската инвестиционна банка Saxo Bank излезе с шокиращи прогнози за

...
Датската инвестиционна банка Saxo Bank излезе с шокиращи прогнози за
Коментари Харесай

Датска банка с шок-прогнози за 2022-а

Датската капиталова банка Saxo Bank излезе с " шокиращи прогнози " за 2022 година - набор от 10 прогнози, които самата банка назовава " малко евентуални събития, които биха могли да окажат доста въздействие върху финансовите пазари ". Годишните прогнози са оповестени за 19-ти път.

Ето най-интересните от тях.

Фейсбук ще се трансформира в платформа за бумъри

Фейсбук се трансформира в платформа за " възрастни бумъри " - неговите логаритми, заради които потребителите постоянно виждат идентично или подвеждащо наличие, отблъскват младежите от обществената мрежа. Социалната мрежа се оказва в центъра на културната борба сред хора под и над 40 години – младите гледат на нея като на знак на подправени вести и алчни корпорации.

Инвеститорите осъзнават, че новата компания майка на Фейсбук, Meta, бързо губи младото си потомство, а оттова и бъдещия си капацитет. Отчаяно да остане на върха, Meta се пробва да придобие Snapchat или TikTok и харчи милиарди долари, с цел да връща младежите към услугите си. В същото време тя се занимава със основаването на " метавселена ", чиято съществена цел е да събира информация за потребителите.

В резултат на това Meta губи 30% от цената си и се предлага да се разделят услугите си на обособени структури - по този начин се разрушават фантазиите на Марк Зукърбърг за монопол.

Медицински пробив ще усили продължителността на живота с 25 години

През 2022 година се случва огромен пробив в медицината – създаден е коктейл от медикаменти, който контролира процесите на равнище кафези и може да удължи живота им. Експерименти върху лабораторни мишки демонстрират, че продължителността на живота се удължава с 30%. За хората това значи евентуално нарастване на живота с 25 години.

Освен това новото лекарство може да забави стареенето и даже да подмлади старите кафези. Новите подходи към редактирането на ДНК разрешават на процедура да се отървем от доста болести, които предизвикват утежняване на здравето с възрастта.

Докато вероятността за голям скок в продължителността на живота е същински пробив, тя повдига етични и финансови проблеми. Ако всеки живее приблизително 115 години - какво ще значи това за пенсионната система? Има ли задоволително храна, с цел да нахрани толкоз доста хора? Трябва ли ново лекарство да бъде налично за всички?

Развитието на хиперзвуковата технология ще докара до нова студена война и галактическа конкуренция

След тестванията на китайската хиперзвукова ракета, чийто триумф беше изненада за Съединените щати, хиперзвуковите апарати, способни да излязат в космоса, се оказват в центъра на съперничеството сред Вашингтон и Пекин, както в стопанската система, по този начин и в сферата защитата. Други играчи с напреднали военни технологии се причисляват към конкуренцията: Русия, Индия, Израел и Европейският съюз.

Развитието на хиперзвукова технология може да наруши дългогодишното статукво, което съществува от Студената война. Те заплашват главния принцип на взаимно обезпечено заличаване – при положение на първи нуклеарен удар, хиперзвуковите ракети имат способността изцяло да предотвратят ответна офанзива с междуконтинентални балистични ракети. Следователно конкуренцията става всеобща: никой не желае да се усеща изостанал.

Това води до бърз напредък на фирмите за хиперзвукова разработка и крах на фирмите, които създават съоръжение за военни кораби и самолети с обичайни оръжия.

В Съединени американски щати ще стартира конституционна рецесия

Противоречията сред демократи и републиканци доближават своя лимит. На междинните избори за Конгрес републиканците са подготвени да създадат всичко допустимо, с цел да завоюват, до момента в който демократите водят непопулярна акция, нагнетяваща боязън.

След изборите едната или двете страни по едно и също време отхвърлят да одобрят резултатите от гласуването. В резултат на това не може да бъде образуван нов състав на Конгреса и той не може да стартира работа на 3 януари 2023 година, както е планувано.

Джо Байдън продължава да ръководи страната посредством президентски укази. Демокрацията в Съединени американски щати е спряна заради обстоятелството, че Демократическата партия се опълчва на разглеждането на изборните резултати във Върховния съд, защото е доминирана от консервативни съдии. Страната е погълната от цялостна конституционна рецесия.

Американските активи стават извънредно нестабилни и доходността на американските облигации се покачва, до момента в който доларът пада.

Европейският съюз ще сътвори суперфонд, попълван от пенсионни спестявания

Чадърът за сигурност, който Съединените щати дават на Европа по време на Студената война, може да изчезне, защото Китай, ситуиран в напълно друга част на света, се трансформира в главния боен и стопански противник на Вашингтон.

Европейски Съюз търси метод да ускори личната си защита и в това време да даде подтик на стопанските системи, наранени от почналата енергийна рецесия.

Френският президент Еманюел Макрон, с поддръжката на италианския министър председател Марио Драги, предлага основаването на Суперфонд на Европейски Съюз в размер на три трилиона евро, който ще помогне за обезпечаване на защита, както и за решение на проблемите с изменението на климата и прехода към чиста сила. Предвид застаряващото население на Европа, както и към този момент високите налози, политиците схващат, че ще бъде невероятно да се финансира фондът посредством повишение на налозите върху приходите.

Франция предлага наложително прекачване на част от пенсионните активи на всички чиновници над 40 години в нискодоходни облигации на Суперфонд, които в действителност са облигации на самия Европейски съюз. Системата става толкоз сполучлива, че данъкът върху приходите в Европа последователно се понижава.

Spotify се срутва поради услуги за разпространяване на музика, основани на NFT

Музикантите, недоволни от несправедливите модели на шерване на приходите от стрийминга на музика, които съставляват повече от 75% от приходите, стартират да популяризират музика посредством услуги, основани на NFT, продавайки цифрови права непосредствено на слушателите.

Това разрешава на музикантите да получават доходи в действително време и да не споделят с медиатори, а слушателите, наред с други неща, да схванат, че парите им отиват непосредствено при обичания им реализатор.

Кейти Пери, Джейсън Деруло и The Chainsmokers към този момент оферират музика посредством NFT услуги през 2022 година, а други реализатори стартират да изтеглят песните си от обичайните стрийминг платформи, които се провалят: Spotify губи 33% от цената си за една година. Инвеститорите виждат капацитета на NFT в продажбата на филми, книги и друго наличие.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР