Датчаните, които в последните години неизменно присъстват в челото на

...
Датчаните, които в последните години неизменно присъстват в челото на
Коментари Харесай

Най-щастливите хора на планетата харчат като луди

Датчаните, които в последните години непроменяемо участват в челото на класацията на Организация на обединените нации за най-щастливите народи, са на път да записват и друго достижение.

Темповете, с които жителите на скандинавската дължава харчат парите си, са най-високите за последните 12 години, написа Bloomberg. 

Данните за потребителското доверие в Дания демонстрират, че оптимизмът стабилно се покачва - показателят доближи най-високото си равнище от юли предходната година.

Според икономистите, това е знак, че наклонността на растеж в потреблението продължава с цялостна мощ, на фона на отрицателните лихвени проценти, които се задържаха за рекордно дълъг интервал от време. 

 

Централната банка на Дания поддържа закрепен курс на кроната по отношение на еврото, а от 2012 година насам главният лихвен % в страната е с негативни стойности.

Това значи, че датските банки на процедура " заплащат ", с цел да държат непотребните си запаси на депозит, т.е. имат сериозен тласък да уголемяват кредитните си портфейли и да вкарват парите в джоба на потребителя, вместо по сметките на централната банка. 

 

" Последният случай, в който станахме очевидци на сходен растеж в потреблението, беше през 2006 година Тогава една огромна част от него беше финансирана със заемни средства ", напомня основният икономист на Nykredit Торе Щрамер, представен от Bloomberg. 

 

Разтварянето на портфейлите в Дания е съпроводено и с дефицит на фрагменти на трудовия пазар. Правителството се пробва да адресира този проблем посредством разнообразни начинания за включване на повече хора в работната мощ, включително и с понижаване на някои налози. 

 

Според Торе Щрамер, сривът на световните финансови пазари от началото на годината не е съумял да разтревожи кой знае какъв брой датските консуматори. Защото, за разлика от своите северни съседи в Швеция, датчаните имат относително лимитирани вложения в акции и други рискови активи.

Така че, най-малко към този момент, най-щастливите хора на планетата не престават да пазарят с цялостна мощ.  / profit/bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР