Датата пети октомври 1912 г. носи национална гордост и е

...
Датата пети октомври 1912 г. носи национална гордост и е
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Пети октомври 1912 г. ни учи, че сме силни, когато сме заедно

Датата пети октомври 1912 година носи национална горделивост и е урок за нашето и идващите генерации.

Пример за това, че когато сме дружно и обединени, сме мощни “. С тези думи министърът на защитата Димитър Стоянов се обърна към жители и посетители на Свиленград на тържествената инспекция (заря) във връзка 110 години от началото на Балканската война (1912 – 1913) и освобождението на Свиленград през днешния ден, 5 октомври.

По думите му бойните подвизи на Българската войска по време на Балканската Освободителна война стават факт, защото са дело на хора, повярвали в свещената справедливост на своя народен блян. „ Българската войска беше непобедима, тъй като хората в нея бяха на първо време българи, преди да бъдат командири и бойци. С името на България на уста, те бяха подготвени да умрат “, акцентира той.

„ 110 години по-късно ние не трябва да забравяме, че свободата бе платена с кръвта на хиляди български офицери и бойци. Затова сме длъжни на първо място да се преклоним пред подвига на смелите и почтени мъже и дами, отдали живота си, с цел да може тази съкровена част от България да се причисли към свободното ни Отечество. На героите, пожертвали себе си за освобождението на Одринска Тракия и Македония, изискуем националното си достолепие “, акцентира министърът на защитата.

Тържествената инспекция (заря) на площад „ Пети октомври “ пред постройката на Община Свиленград събра жители и посетители, представители на държавната и локалната власт, на българското духовенство, които отдадоха респект на починалите за освобождението и обединяването на българските земи. Министърът на защитата Димитър Стоянов одобри тържествения строй, формиран от представителни военни формирования от гарнизон Хасково и възпитаници от свиленградските учебни заведения. Командващ ритуала беше подполковник Светослав Годинов, пълководец на 31-и механизиран батальон – Хасково. Венци и цветя на паметника на героите от Община Свиленград, починали във войните бяха поднесени от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, също посетител на тържествата, министъра на защитата Димитър Стоянов, от името на началника на защитата, институции и признателни жители.

По-рано денем министър Стоянов организира среща с кмета на Община Свиленград Анастас Карчев и го отличи с почетен плакет на Министерството на защитата за неговата дейна родолюбива активност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР