Датата 8 юни свързва две години в едно. През 1949

...
Датата 8 юни свързва две години в едно. През 1949
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 8 юни е публикуван романът "1984" на Оруел

Датата 8 юни свързва две години в едно. През 1949 година на този ден в Лондон е оповестен популярният антиутопичен разказ на Джордж Оруел " 1984 ". Книгата е политическа нереалност, основана като реакция на тоталитаризма.

Романът разказва далечната тогава 1984 година, в която страната организира всеобхватно наблюдаване, агитация, боязън и безжалостни санкции. Макар че самият Оруел е социалист, той се афишира срещу режима на Сталин и подлага на критика доста от неговите политики.

Въпреки видимо нереалния темперамент на събитията се оказва, че те основани на действителни такива. Например " 2 + 2 = 5 " - автентичен девиз, употребен от комунистическата партия по отношение на петилетките.

За страдание, Оруел не съумява да се порадва на триумфа на " 1984 ", тъй като умира седем месеца след публикуването на книгата. Въпреки всичко писателят продължава да държи редица върхове за най-превеждани книги. През 2005 година романът " 1984 " е определен от списание „ Таймс “ за един от 100-те най-хубави романи на британски език от 1923 година до 2005 година

На 8 юни означаваме и Световния ден на океаните. Той е избран по време на срещата на високо ниво по проблемите на Земята през 1992 година в Рио де Жанейро.

От 2009 година се отбелязва публично и насочва вниманието на хората към положението и проблемите на Световния океан, който заема 71% от площта на Земята. Средната му дълбочина е 3790 метра, а оптималната е 10 923 метра – в Марианската котловина.
Снимка: Reuters
Океанът е значим източник на запаси за все по-нарастващото население на планетата, само че в това време е все по-засегнат от човешката активност.
Снимка: iStock
Предполага се, че точно в Световния океан преди към 4 милиарда години са се появили първите живи същества на нашата планета. Към днешна дата, индивидът е съумял да изследва едвам 5% от него и единствено към 9% от всички живеещи там организми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР