Датата 30 април 2019 г. остана в историята като денят,

...
Датата 30 април 2019 г. остана в историята като денят,
Коментари Харесай

Любопитни неща, които може да не знаете за император Акихито и японската монархия

Датата 30 април 2019 година остана в историята като денят, когато единственият понастоящем император в света Акихито абдикира. Това го направи първият абдикирал монарх от 200 години насам – на ерата „ Хейсей ” беше комплициран край. Неговият наследник Нарухито го наследи. Около династията има много забавни обстоятелства, които доста хора не знаят – ето някои от тях:

Япония е най-старата непрекъсната монархия в света.

Япония е най-старата непрекъсната монархия в света. Смята се, че фамилията на Акихито ръководи от към 2700 години. Макар да знаем малко за първите 25 императори, започвайки от 600 година прочие Хр. с император Джиму, за който се твърди, че е отдалечен потомък на Аматерасу – богинята на Слънцето. Това е единствената династия, която в миналото е управлявала Япония, а Акихито е 125-ят неин представител.

Императорът е първият японски монарх от 200 години насам, който се отдръпва непринудено.

Не е нещо извънредно императора да отстъпи трона си. Над половината от японските монарси през цялата история са го правили. Последният от тях е били император Кокаку, който абдикира от трона през 1817 година Любопитното в обстановката е, че японският император от дълго време е прочут като „ tenno “ или още наименуван „ небесен суверен “ – неговото право да ръководи е обещано от Бога. Самото ръководство на владетеля е сходно на фетиш от 19-ти век насам, освен това изцяло обнадежден от японските политически водачи. Императорът е считан за полубог, а самото му отдаване на власт е нещо немислимо.

При предаването на Япония през Втората международна война, Хирохито е трябвало обществено да се отхвърли от „ подправената идея, че императорът е възвишен. “. Въпреки че японската конституция от 1947 година действително свежда императора до човешка фигура,  той към момента има голяма власт като „ знак на страната и единството на народа. “, само че без политическа власт.

Акихито постави завършек на традицията, когато се ожени за елементарен човек – той беше първият японски монарх, който го е направил. Неговият наследник Нарухито последва образеца му.

До 20-ти век императорите нормално имали една брачна половинка и няколко наложници (всички от благородни семейства). Акихито е първият император, който има позволение да се ожени за човек без благородническа купа и го прави, като се влюбва в Мичико Шода откакто я среща на тенис корт. Те подписват брак през 1959 година и имат три деца. Най-големият наследник на Акихито, принц Нарухито, който го наследи през април 2019 година, също взима за жена елементарен човек, някогашния посланик Масако Овада.

Някога дамите са могли да наследят императорския престол.

Въпреки, че видяно исторически, в миналото дамите са могли да се възкачат на японския престол и да ръководят, и е реалност, че осем от владетелите на Япония са били дами, само че през днешния ден японският закон гласи, че наследници на трона могат да бъдат единствено мъже. Макар че се говореше за смяна в закона с цел да бъдат включени и дами от кралското семейство в имперската поредност, всички проекти за това бяха отстранени, откакто принцеса Кико (съпруга на по-малкия наследник на Акихито, принц Акишино), роди наследник на идната година. И въпреки всичко, защото принц Хисахито е единственият мъж, роден в японското кралско семейство от 1965 година насам, отдръпването на Акихито още веднъж издигна на напред във времето разискването дали закона би трябвало да бъде променен и да се включат  принцеса Аико (дъщеря на принц Нарухито и принцеса Масако), както и двете сестри на Хисахито като претендентки за трона.

Император Нарухито. Снимка: Уикипедия

Монархията е позната и като Трона на хризантемата – това не е единствено метафора.

Кику (хризантема на японски) идва от Китай. Според легендата цветето е пристигнало от град, в който хората са живели повече от 100 години, с помощта на питейната вода от планинския извор, заобиколен от хризантеми. Ако отворите японски паспорт можете да видите печата с цветето – през днешния ден значим знак на самата нация. Имперският замък в Токио, където живеят Акихито и неговото семейство, съдържа богато декориран стол, прочут като Такамикура – той съставлява престол изработен от хризантеми, който се употребява по време на церемонията по коронацията. Японския календар също е съгласуван с императора – в календарната му система годината се дефинира съгласно царуването на императора. Например 2016 година беше 28-та година на Акихито на трона. Когато неговият правоприемник бъде коронован, датата в календара ще се върне към първата година. Според актуалния японски бит, когато императорите умират, получават нови имена, отразяващи ерата им на ръководство. Бащата на Акихито, Хирохито, който управлявал Япония по време на Втората международна война, е прочут посмъртно като Шьова („ сияйна Япония “). Акихито пък, който е заел престола през 1989 година, ще стане Хейсей или “мир на всички места ”.

Радиопредаването на император Хирохито през 1945 година е невиждано и шокиращо за целия народ.

През август 1945 година Хирохито оповестил провалянето на Япония във Втората международна война в Jewel Voice Broadcast, само че не загатнал непосредствено за предаването на Япония. Много от японците за пръв път чули гласа на своя император точно по време на речта на Хирохито – макар, че той приказвал на японски, който малко хора разбирали. През 2011 година японските телевизионни мрежи излъчват първото обществено послание на император Акихито, който се опитал да успокои нацията след опустошителното земетресение-цунами, блъснало североизточния бряг на Япония, предизвиквайки злополучие в атомната електроцентрала във Фукушима. Това послание на Акихито е мощно асоциирано с радиопредаването на татко му.

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР