Датата 18 юли е изключително важна за българските християни. Почитаме

...
Датата 18 юли е изключително важна за българските християни. Почитаме
Коментари Харесай

Красиви и смели имена черпят за млад български светец

Датата 18 юли е извънредно значима за българските християни. Почитаме самоуверен млад българин, който избра мъченичеството, само че не съобщи своята религия. Църквата уважава през днешния ден Св. Емилиан Доростолски.
Свети Емилиан е роден в град Дуросторум (Доростол, през днешния ден Силистра).
Затова е записан в църковния календар на БПЦ като Доростолски. Младият Емилиан и още поданици на града приели християството. По същото време император Юлиан изпратил своите управници да търсят християни, които да изправят пред съда.
Един от управниците дошъл на инспекция и в град Доростол. Местните хора оповестили изрично, че при тях няма християни. След като чул тези думи, шефът останал извънредно удовлетворен.
Затова решил да провежда едно охолно и шумно празненство. Поканил жителите на целия град, с цел да се забавляват.
Младият християнин Свети Емилиан не могъл да изтърпи празника. Той се изправил пред всички. Гордо декларирал, че е станал християнин. След това начупил статуите на подправените богове.
Вбесен, шефът незабавно заповядал да арестуват дръзкия и нагъл юноша. На града наложил висока санкция, поради укритите християни.
Наказали Свети Емилиан с доста тежки санкции. Той ги изтърпял смирено, с голяма религия и с християнско достолепие.
Управителят видял, че не може да пречупи духа на Свети Емилиан. Затова го осъдил на гибел. На 18 юли го изгорили жив на кладата на брега на река Дунав.
На този ден си спомняме за надарения и обичан български публицист Емилиян Станев.
Той написа за животните и сладкодумно споделя за техните завършения. Това са творбите “През гори и води “, “Лакомото мече “, “Повест за една гора “, “Когато скрежът се топи “, „ Чернишка “.
Най-емблематичното произведение на Емилиян Станев за възрастни е повестта “Крадецът на праскови”. Филмът с присъединяване на Невена Коканова е същински шлагер. Къщата на писателя във Велико Търново е превърната в музей.
Имен ден на 18 юли честват Емилиан, Емилиян, Емил, Емо, Емко, Емчо.
Жените с името Емилия, Ема, Емили честват своя имен ден на 30 май – денят на Света Емилия. Тогава мъжете нямат имен ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР