Датата 17 март беше горчив ден за феновете на авиацията.

...
Коментари Харесай

Суперджъмбо може да помогне за по-ниски емисии в авиацията

Датата 17 март беше горчив ден за почитателите на авиацията. С излитането на полет MSN 272 от Тулуза, осъществен с последния създаден Airbus A380 - най-големият пътнически аероплан в света, производството на модела завърши. След 15-годишна история, един от най-смелите опити в авиацията се оказа неуспех - не поради COVID-19, а поради създаването на по-малки, по-ефективни самолети, способни да транспортират непрестанно пасажери до дестинации на дълги дистанции. И въпреки всичко, защото авиационната промишленост се стреми да понижи въглеродните излъчвания, Financial Times чака, че към момента може да се появи нужда от нова версия на модела, станал прочут като суперджъмбо.

Преди пандемията да принуди самолетните компании да понижат изпълняваните полети и размера на флотите си, малко хора в промишлеността поставяха под въпрос модела на напредък в авиацията. Нискотарифните самолетни компании направиха въздушното пътешестване налично за милиони. Тъй като новите самолети с една пътека превозваха пасажерите на по-големи дистанции, превозвачите съумяха да свържат повече градове с директни полети. Този модел на полети от " точка до точка " предлага улеснение на пасажерите и трафик за районните летища.

Според Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) броят на двойките градове с директни полети се е удвоил през последните две десетилетия. ACI Europe, комерсиална асоциация на летищата, пресмята, че сред 2005 и 2017 година броят на полетите от и до районни летища е повишен два пъти по-бързо, в сравнение с при огромните европейски центрове.
Натиск за промяна на модела на развиване
За някои специалисти и политици обаче светът не трябва да разреши на директните полети да се разрастват неконтролирано, до момента в който се чака излъчванията от авиацията да се усилят до 4 пъти до 2050 година спрямо 2015 година, съгласно данни на Международната организация за гражданска авиация. Дори в случай че Airbus успее да създаде районни самолети, задвижвани с водород, до 2035 година, се чака тези самолети да обслужват направления единствено до 1500 км. По-дългите полети ще бъдат задвижвани от така наречен стабилно авиационно гориво (SAF), което отделя доста по-ниски въглеродни излъчвания. Над 300 хиляди полети са били осъществени с такова гориво от 2016 година насам, настояват от IATA. В по-дългосрочен проект, създаването на електрически самолети, които могат да изхвърчат отвесно от съвсем всеки терен, би донесло благоприятни условия за локални полети без излъчвания и без огромните вложения, които обичайните летища изискват.

Обширно изследване на откриватели от Университета по аеронавтика и астронавтика в Нанкин, разглеждащо самолети, експлоатирани на 10 огромни летища в Китай, съпоставя излъчванията на парникови газове при модела на полети от " точка до точка " с този на мрежите от " хъбове и спици ", където градовете са свързани през централно летище. Проучването открива, че при първия случай въздействието на излъчванията е 2.8 пъти по-високо, в сравнение с при втория.

От друга страна, някои настояват, че принуждаването на пасажерите да преминат през хъб, като по този начин евентуално удължат пътя си, би било по-замърсяващо. Също по този начин пътуващите не биха били удовлетворени от нуждата от промяна на полети и неналичието на директни такива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР