Датата 15 септември без съмнение предизвиква една и съща асоциация

...
Датата 15 септември без съмнение предизвиква една и съща асоциация
Коментари Харесай

Защо учебната година започва точно на 15 септември?

Датата 15 септември без подозрение провокира една и съща асоциация у дребни и огромни - това е първият образователен ден в България. Денят не е инцидентно определен, а зад решението се крие напълно практична причина.
До 1921 година учениците са се прибирали в класните стаи на 1 септември. През 1919 година на власт у нас идва Александър Стамболийски дружно с партията му “Български аграрни национален съюз ”. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя напълно предстоящо преценява политиката си с тяхното всекидневие и потребности.
Именно поради това през 1921 година Стамболийски взима и решение за смяна на първия образователен ден и го измества с две седмици. Причината - с цел да може децата да оказват помощ в прибирането на реколтата .
Идея за връщане на остарялата дата - 1 септември, се появи през 2001 година, когато министър на образованието бе Сергей Игнатов. Тя обаче по този начин и не бе възприета.
Началото на септември е начало на образователната година и в доста страни към България. На 1-и прага на школого прекрачават в Чехия, Русия и множеството от останалите някогашни руски републики. В Гърция първият образователен ден е в средата на август. В Италия обаче не бързат - и първият звънец бие чак на 1 октомври.
В други страни обаче няма тъкмо избрана дата, а школата сами вземат решение - по този начин е във Франция, Германия и Англия, да вземем за пример.
В Япония обаче традицията е друга и първият образователен ден стартира при започване на април, когато цъфтят японските вишни - сакура. В Страната на изгряващото слънце е признато, че пролетта символизира началото на нов живот, ето за какво няма по-подходящо време за започване на учебни занятия. Японските възпитаници обаче въпреки всичко почиват през лятото. В Австралия пък образователната година стартира през февруари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР