Дата за приемането ни в сухопътния Шенген не е постигната,

...
Дата за приемането ни в сухопътния Шенген не е постигната,
Коментари Харесай

Денков призна: Дата за приемането ни по сухопътна граница в Шенген не е постигната

Дата за приемането ни в сухопътния Шенген не е реализирана, съобщи министър председателят Николай Денков на взаимна конференция в Министерския съвет дружно с министрите на външните и на вътрешните работи Мария Габриел и Калин Стоянов.

 

А това бе настояването на българските политици до момента, което очевидно държавното управление на Денков не е съумяло да реализира на договарянията в последните дни, за които научихме първо от румънските медии.

 

От март отпада граничният надзор за България по въздух и море, а за пълноценното присъединение на България към Шенген и отпадане на инспекциите по суша ще се водят в допълнение договаряния, стана известно от изявленията на премиера Николай Денков и вицепремиера Миария Габриел в Министерския съвет.

 

По-рано в четвъртък (28 декември) министър-председателят удостовери информацията от румънска страна, че България и Румъния ще станат част от въздушното и морското шенгенско пространство от март 2024 година

 

" Народното събрание одобри редица закони, които бяха чакани с години от Нидерландия. Без тях нямаше да бъде вдигнато ", съобщи Денков като похвали Народното събрание в напъните ни за влизането в Шенген. 
Без признатите закони нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия, означи министър председателят.

 

Работихме доста интензивно с сътрудниците ни, посочи вицепремиерът Мария Габриел. И особено означи приноса на Бойко Борисов.

 

Габриел уточни, че за пълноправно участие не престават договарянията с Румъния, Европейската комисия, Испанското председателство и други

 

Денков отхвърли, че в бъдеще България и Румъния могат да бъдат разграничени в поетапното приемане за Шенген. Но в румънските медии четем друго.

" В случай на двуетапно присъединение един от сюжетите е Румъния да бъде отделена от България след включването ѝ в Шенген по въздух и море, твърди " Адевърул ".

 

" Документът, който следва да бъде подписан, ще вземе поради и степента на самостоятелно осъществяване на всяка страна в този развой, т.е. Румъния и България влизат в Шенгенското пространство по въздух и море, влизат във всички шенгенски механизми - продан на данни, информация, акредитиран личен състав и така нататък

Влизането в сухопътния Шенген ще зависи от напъните на всяка страна. В случая с Румъния нашите граници през днешния ден са доста сигурни, както и в тази ситуация с България, само че явно, откакто има граница с Турция, това евентуално ще изисква спомагателен разбор ", акцентира румънският евродепутат  Виктор Негреску.

 

 

Очаквайте детайлности!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР