Дъстин Рос Фидлър от дете знае тези истории - чувал

...
Дъстин Рос Фидлър от дете знае тези истории - чувал
Коментари Харесай

Нечовешко: разтърсващата история на децата от коренното население на Канада

Дъстин Рос Фидлър от дете знае тези истории - чувал ги е от дядо си и баба си, от родителите си, от родственици и съседи: историите за откраднатите деца, които в никакъв случай не се завръщат у дома. " Хората от коренното население постоянно са го знаели. За разлика от множеството канадци, които го научиха чак когато бяха направени злокобните разкрития ", споделя Фидлър, който е в управлението на коренната общественост Уотърхен Лейк в централната канадска провинция Саскачеван.

 В Канада откриха всеобщ гроб с телата на 215 деца в пансион за индианци (снимки) Виж още

През май на територията на някогашен пансион в град Камлупс в провинция Британска Колумбия бяха открити тленните остатъци на 215 момчета и девойки. Само няколко седмици по-късно нова злокобна находка в Саскачеван: 751 остатъци от детски тела, още веднъж на територията на пансион. Съвсем неотдавна бяха открити още 182 анонимни гроба в южната част на Британска Колумбия.

Нечовешко

В Канада е имало такива интернати в продължение на 150 години. Преди да бъдат затворени през 1996 година, през тях са минали над 150 000 деца от коренното население. Те са били отнемани от фамилиите им, след което са били настанявани в пренаселените интернати, ръководени от църквата. Там децата са били подлагани на безчовечен мъчения, като задачата на системата е била да бъде погубен " индианецът " в детето.

" Изобщо дори не може да се приказва за учебни заведения ", споделя проф. Синди Блексток, която се бори за правата на децата и фамилиите от коренното население. " Това са били затвори, чиято цел е била да асимилират децата. "

Специална комисия, основана през 2008 година, стига до извода, че в тези интернати за превъзпитание е бил провеждан същински " културен геноцид ". Много от децата въобще не се завръщат по домовете си - умират от болести или при неизяснени условия, значително от тях протягат ръка на живота си. Семействата им не научават детайлности за техните ориси. А някои и нищо не научват - децата им просто изчезват. Разследващата комисия открива 4120 случая на изчезнали деца от 150 интерната, само че както съобщи неотдавна ръководителят на комисията Мъри Синклер, случаите са евентуално " доста повече от 10 000 ".

Синклер споделя за оживели, които свидетелстват за изчезнали деца. Деца, заровени в всеобщи гробове. Момичета, забременели след обезчестяване, чиито бебета били отнемани и умъртвявани.

Канадското държавно управление отхвърли апела на комисията за по-подробен разбор на случилото си. С следствията се ангажират най-вече хора от коренното население, на които държавното управление даде обещание финансова помощ.

" Не можем да върнем умрелите, само че можем да разкрием истината за тези несправедливости и в никакъв случай да не забравяме за тях ", съобщи министър-председателят Джъстин Трюдо, обещавайки поддръжка за хората от коренното население.

През 2008 държавното управление към този момент изиска един път опрощение за случилото се в системата от интернати. Но Синди Блексток и други представители на коренното население упорстват думите да бъдат последвани от каузи. " Искаме правдивост. Цветята и молитвите не са задоволителни. "

А Католическата черква?

60 % от въпросните учебни заведения са били ръководени от Католическата черква. Папа Франциск към момента не е поднесъл опрощение, а Католическата черква и до през днешния ден не е осигурила достъп до всички документи, свързани с интернатите. През декември е планувана среща на Папата с оживели и представители на коренното население.

Според Синди Блексток тази глава от историята и до през днешния ден не е затворена. Защото расизъм се демонстрира и в системите, заместили интернатите. От преброяването през 2016 година излиза наяве, че децата от коренното население съставляват едвам 7,7 % от всички деца под 15-годишна възраст в Канада, само че в същото време от тази група са 52,2 % от децата, настанени в приемни фамилии. От коренното население са и над 30 % от пандизчиите в Канада, въпреки неговите представители да съставляват едвам 5 % от популацията.

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР