Дъщерята на видната функционерка на БКП и любимка на Тодор

...
Дъщерята на видната функционерка на БКП и любимка на Тодор
Коментари Харесай

Дъщерята на Дража Вълчева – шефка в БАН, двама внуци ще наследят фаворитката на Тодор Живков

Дъщерята на видната функционерка на Българска комунистическа партия и фаворитка на Тодор Живков Дража Вълчева заема върховен пост в Българска академия на науките, научи „ Ретро “. Саша Грозданова е доцентка и от години се занимава с научна активност.
Понастоящем тя била измежду най-влиятелните фигури в Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.
През годините наследничката на Вълчева постоянно е пазела в загадка чия щерка е и не се е появявала с майка си на нито едно политическо или каквото и да било друго събитие. За Саша се знае, че е приключила УНСС, който тогава към момента е ВИИ „ Карл Маркс “. Специалността ѝ е „ Вътрешна търговия “. След това специализира в Москва „ Световно стопанство и интернационалните стопански връзки “.

В момента написа разработки за продоволствието и дали евросубсидиите са тласък за увеличение на производството на земеделските култури. Самата Дража Вълчева преди време също се изявявала като специалист по селско стопанство, до момента в който била първи секретар на Окръжния комитет на Българска комунистическа партия в Пловдив.
Със брачна половинка си, с който са семейство и до през днешния ден, наследничката ѝ Саша се срещнала още като студентка. Зетят на Дража – Пламен Грозданов, е почитан предприемач. Мъжът започва бизнес кариерата си в производството на вино „ Домейн Бойар “. Днес Пламен Грозданов е изпълнителен шеф на Съюз „ Произведено в България “, където шефове са социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, а почетен ръководител е ексдиректорът на НДК Христо Друмев. Грозданов беше в описите на гражданската квота на столетницата за изборите през 2013 година, само че се отхвърли в последния миг.

Бивш чиновник е на външното министерство, като най-високата му позиция е дипломат в Москва, когато министър е Ивайло Калфин, а президент – Георги Първанов.
Името му се появи в описите на Държавна сигурност като конфиденциален помощник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност. Вербуван е през 1989 година и е приел псевдонима Крежов. Двамата със Саша имат двама огромни синове, които някой ден щели да се разполагат с наследството на популярната им баба. Най-ценното, което партийната прима остави, е в действителност апартаментът, в който прекара последните си дни, преди да почине през май 2016 година, намиращ се на ул. „ Велико Търново “ в София. Там нейни комшии са били Александър Лилов и майката на Сергей Станишев – Дина.

Към момента жилището стояло непокътнато и под ключ, а наследниците ѝ нямали желание да го продават, въпреки цените в региона да са едни от най-високите в столицата.
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР