Дъщерята на Светлин Русев – Ралица, и адвокат Мая Найденова,

...
Дъщерята на Светлин Русев – Ралица, и адвокат Мая Найденова,
Коментари Харесай

Започна люта война за наследството на Светлин Русев

Дъщерята на Светлин Русев – Ралица, и юрист Мая Найденова, която е съдружничка на огромния художник в сдружението, стопанисващо сбирката му, влязоха във война за наследството му, оповестява „ Телеграф “.

Русева, която е шеф на музея за християнско изкуство, споделя, че през петте месеца след гибелта на татко ѝ доста хора са се пробвали да сложат ръка върху сбирката му и нейното ръководство, а други пък имат искания за благосъстоятелност на част от творбите.

„ Адвокат Мая Найденова, която реши да стане шеф и да управлява съдружие с името „ Светлин Русев “ и да има искания към сбирката. Тя популяризира подписка от името на известни интелектуалци, с която желае да отбрани сбирката “, възмути се в ефир дъщерята.

Сдружение „ Ателие-колекция Светлин Русев “ е основано през 2011 година от Светлин Русев, Мая Найденова и Петьо Танев. На 28 септември 2018 година адвокатката е почнала процедура по разпродажба на сдружението, която ще бъде осъществена 6 месеца от оповестяване на поканата на кредиторите. В същото време Ралица Русева е заключила картините на татко си, с цел да ги разказва.

„ За да се знае кое е движима културна полезност от национално значение, се минава през комисия в Министерството на културата “, сподели тя.

По думите ѝ, инвентаризацията, сертификацията лишават години. Приживе Светлина Русев споделяше, че в сбирката си има 500-600 картини живопис и статуи и няколко хиляди графики и рисунки с музейна стойност – от Рембранд до Пикасо и Паскен. По закон те се наследяват от двете му дъщери, само че казусът е, че частната сбирка е с национално значение. От Министерството на културата споделиха, че на този стадий е рано да разясняват проблема. Творци, близки до него, обаче, пишат в писмо до институциите, че самият маестро е желал да на всички и е търсел дом, в който да изложи сбирката и тя да бъде налична за аудитория.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР