Дъщерята на севернокорейския лидер Ким Чен-ун беше в центъра на

...
Дъщерята на севернокорейския лидер Ким Чен-ун беше в центъра на
Коментари Харесай

Подготвя ли Ким Чен-ун дъщеря си за своя наследничка?

Дъщерята на севернокорейския водач Ким Чен-ун беше в центъра на вниманието дружно с татко си и майка си по време на значими военни събития в Северна Корея предишния месец.Тя присъстваше на коктейли, наблюдаваше паради и се срещаше с висши армейски командири. Нейното наличие ускори спекулациите, че тя е подготвяна за поемането на управителен пост, а може би даже за най-висшата служба в наследствената тирания на страната, показва Ройтерс.

Ким Джу-е се появи паралелно с Ким на огромен боен церемониал, където държавните медии я демонстрираха дружно с майка ѝ Ри Сол-джу. Ден по-рано Ри и щерка ѝ още веднъж бяха с Ким, до момента в който той развличаше военните командири на обилен прием, отдаден на годишнината от основаването на армията.

" Напълно е допустимо той просто да обгрижва обичаното си дете, само че колкото повече тя се появява, толкоз повече наподобява, че тя или е подготвяна за водач или най-малко това се обмисля като опция ", сподели Мейсън Ричи, професор в Университета за задгранични проучвания " Ханкук " в Сеул.

Смята се, че Ким Джу-е е родена през 2013 година и е второто от трите деца на Ким, в това число наследник и друга щерка, разяснява " Дойче веле ". Анализатори настояват, че поемането на поста на татко ѝ не е предрешено, защото това би изисквало нечувана смяна в настройките в доминираното от мъже общество на Севера и съвсем несъмнено би провокирало опозиция от страна на преобладаващо мъжките висши длъжности във военното и политическото управление на страната.

Севернокорейските медии разгласиха фотоси, на които се вижда по какъв начин високопоставени чиновници се покланят на Ким Джу-е, като в изпълнен с хвалебствия текст тя е разказана като " най-любимото " дете на Ким. Тя се появи с бяла парка и дълго черно палто с кожена яка, демонстрирайки част от стилния нюх на майка си Ри Сол-джу, която е нещо като фешън икона в Севера.

За Ким Джу-е и нейните брат и сестра не се знае съвсем нищо . Самият Ким поема властта от татко си Ким Чен-ир след неговата неочаквана гибел през декември 2011 година, макар че в продължение дълги години не е считан за евентуалния правоприемник на татко си. Очакването е тази чест да се падне на по-големия му полубрат Ким Чен-нам, само че той разгневява татко си през 2001 година, когато е задържан на летището в Токио, пътувайки с подправен паспорт на Доминиканската република и явно планирайки да посети " Дисниленд ". Въпреки че Ким Чен-ун изпреварва полубрат си в битката за най-висшия пост, той към момента очевидно е виждал в него опасност за своята легитимност и ръководство. През февруари 2017 година Ким Чен-нам е погубен на летището в Куала Лумпур с нервнопаралитично вещество, като се твърди, че нападателите бързо са избягали в Северна Корея.

Нарастващата значителност на щерка му в севернокорейската агитация подхранва спекулациите , че Ким Чен-ун може би се готви да направи нещо невиждано в историята на репресивната страна - да назначи жена за собствен правоприемник, счита " Бизнес инсайдър ".

" Не би било изключено той да реши, че желае щерка му да наследи поста, тъй като е посочил подготвеност да слага дами на властови позиции ", съобщи пред американското издание Пачечо Пардо, професор по интернационалните връзки в Кралския лицей в Лондон.

Ким към този момент е назначавал дами на някои от най-значимите постове в режима си. Сестра му, Ким Йо-чен, е представлявала Северна Корея на международната сцена на събития като Зимните олимпийски игри в Южна Корея през 2018 година. Чо Сун-хуи, външният министър на страната, е първата жена, която извършва тази роля. Междувременно певицата Хьон Сон-йол играе значима роля в пропагандата на режима.

Пачечо Пардо съобщи, че Ким гледа на себе си като на реформатор. След идването си на власт през 2011 година диктаторът даде обещание промени в стопанската система и оръжейните стратегии на страната. Назначаването на дами на значими позиции в режима му наподобява подхожда на реформаторския му имидж, споделя Пардо. " Не мисля, че значимата роля, която дамите играят в неговото управление, е отвън характера му ", добави той. Изглежда, че той желае да се разграничи от татко си Ким Чен-ир и дядо си Ким Ир-сен, чиито съпруги и любовници рядко са се появявали на обществени места и през чието ръководство дамите не са били допускани до висшите държавни длъжности, разяснява специалистът.

Според основополагащите социалистически правила на Северна Корея дамите имат същите права като мъжете и те от дълго време са възхвалявани в пропагандата на режима поради ролята им на революционери и бойци. Въпреки това действителността изостава доста от облика, като през по-голямата част от историята на страната от дамите се е очаквало да се съсредоточат върху ролята на съпруги и майки и те са били изключени от доста работни места и производства.

Въпреки значимите функции, които дамите от обществения хайлайф заемат в режима на Ким Чен-ун, множеството елементарни дами в Северна Корея не престават да се сблъскват с надълбоко затвърден сексизъм, сподели Лина Джун, старши откривател, отговаряща за Корея, в " Хюмън райтс уоч ". Северна Корея е разслоено общество, в което дамите от обществения хайлайф с авторитетен родственик мъж имат благоприятни условия, недостъпни за множеството други дами, добави тя. " Жена, която има наоколо авторитетни мъже, които я пазят, има доста по-голям достъп до повече благоприятни условия и има по-голямо въздействие ", уточни Джун.

Някои наблюдаващи допускат, че Ким Чен-ун не е в най-хубаво здравословно положение, за което свидетелстват фотоси, на които се вижда неговата цялостна фигура, забележимият му табиет да пуши и догатките, че той страда от подагра и евентуално диабет, тъкмо както неговия татко.

И въпреки всичко може би е прибързано да се разяснява кой би могъл да бъде наследникът на Ким. " Трудно ми е да допускам, че това момиче ще успее да наследи татко си, най-много тъй като е жена ", съобщи Тошимицу Шигемура, професор в токийския университет " Васеда " и създател на редица книги за династията Ким.

" Смятам, че Ким е предиздвикал щерка си да се появи дружно с него пред севернокорейските медии и на тези много алегорични места, с цел да показва решимостта си да продължи макар доста сериозните проблеми, пред които е изправена страната заради икономическите наказания и затварянето на границите поради пандемията ", сподели Шигемура. " Той се пробва да отвлече вниманието на хората, да покаже щастливото си семейство и даже да насърчи хората да изразят какъв брой са впечатлени от него като татко и като водач ", добави специалистът.

Лим Ън-джун, доцент по интернационалните проучвания в южнокорейския Национален университет " Конгджу ", съобщи, че, поради възрастта на децата на Ким, е прекомерно рано да се вършат догатки кой би могъл да поеме неговите функционалности. " Вярно е, че той не наподобява доста здрав, само че не мисля, че е допустимо да се каже какво може да се случи в бъдеще там, тъй като Ким Джу-е е толкоз млада ", сподели тя.

" Мисля, че тези взаимни изяви по-скоро са сигнали за севернокорейската общност, създавайки облик на ярко бъдеще за младите генерации ", счита тя. " Може да е малко театрално, само че евентуално наподобява по-напредничаво Ким да бъде с щерка си на тези събития, вместо със сина си. Но е прекомерно рано и прекомерно мъчно да се прочете освен това в обстановката от това ", заключи експертката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР