Дъщерното дружество на Huawei - HiSilicon - се е превърнало

...
Дъщерното дружество на Huawei - HiSilicon - се е превърнало
Коментари Харесай

Китайски технологичен гигант се възстановява от санкциите на САЩ

Дъщерното сдружение на Huawei - HiSilicon - се е трансформирало в петия по величина производител на чипове в света с дял от 3% от международния пазар на чипсети, сочи последният разбор, оповестен от компанията за пазарни изследвания Counterpoint.

Изследването, основано на резултатите от третото тримесечие, демонстрира, че класацията се води от продуктите на Qualcomm, които съставляват към 40% от целия пазар на чипсети. Американската мултинационална компания е следвана от Apple, чийто пазарен дял възлиза на 31%.

Същевременно тайванската компания за безфабрични полупроводници MediaTek е класирана на трето място с 15% пазарен дял. Според констатациите на Counterpoint трите най-големи производители на чипсети управляват общо 86 % от целия пазар на мобилни процесори.

Един от най-големите международни производители на смарт телефони, Samsung, е класиран на четвърто място в листата със 7% пазарен дял.

След Huawei на пето място се подрежда китайската компания UNISOC, която заема шесто място и има пазарен дял от 2%, а на седмо място Гугъл управлява 1% от международния пазар със своите процесори Tensor.

Най-големият производител на телекомуникационно съоръжение в света Huawei се подреди измежду най-големите китайски компании, наранени от огромна възбрана на Съединени американски щати в региона на технологиите.

През 2019 година Вашингтон забрани на американските компании да продават програмен продукт и съоръжение на Huawei и ограничи интернационалните производители на чипове, употребяващи създадени в Съединени американски щати технологии, да си партнират с китайската компания. Белият дом изясни софтуерната възбрана с опасения, свързани с националната сигурност, в това число с опцията за хакерски атаки от страна на Пекин или за шпионаж от негова страна.

Преди 2020 година Huawei беше международен водач в производството на смарт телефони, отстъпвайки единствено на Samsung и Apple. Той обаче разчиташе значително на технологии и съставни елементи, създадени в Съединени американски щати или създадени от компании по американски патенти.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР