Дървета при реконструкцията на пл. Св.Неделя няма да се секат.

...
Дървета при реконструкцията на пл. Св.Неделя няма да се секат.
Коментари Харесай

Фандъкова: Дървета на площад Света Неделя няма да се секат

Дървета при реконструкцията на пл. " Св.Неделя " няма да се секат. Площадът ще бъде напълно пешеходен. Очакваме той да бъде доста ярък, доста зелен и да се резервира богатото културно завещание на града. Това съобщи през днешния ден пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която се срещна с арх. Массимилиано Фуксас, чието архитектурно студио завоюва състезанието за пл. " Св.Неделя ". В срещата взе участие и основният проектант на София Здравко Здравков.

Кметът напомни, че в състезанието участваха доста положителни архитектурни бюра от целия свят. Тя сподели, че през вчерашния ден основният проектант на София Здравко Здравков се е срещнал с арх. Фуксас и са прецизирали всички елементи и забележки по плана. София заслужава на едно от най-знаковите места да работи един от най-хубавите архитекти, с цел да можем да осъществяваме този план още през идната година. Кметът уточни, че от тук нататък следва създаване на абстрактен план на база на направените бележки. В края на април ще бъде показан пред жителите идейния план и още веднъж ще бъде поканен проектант Фуксас за разискването му. След това следва да се направи плановата работна фаза, да се създадат процедурите за избор на реализатор.

" Усилията ще бъдат ориентирани към това напролет на 2021 година или ранното лято да стартират действителните действия по площада. През това лято ще продължат изследванията на археолозите ", осведоми кметът.

През това време архитектите и проектантите ще работят, тъй като там би трябвало да се проектира художествено осветяване и несъмнено, да се съчетаят минало, настояще и бъдеще. Кметът увери, че са направени срещи с всички, които имат терзания по плана, с представители на църквата, конкретизирани са всички елементи.

" Моето мнение е, че този площад би трябвало да бъде пешеходен ", уточни Фандъкова. Ще се плануват засилени настилки, с цел да може ритуални коли да имат достъп до църквата. Що се отнася до фотовоалтаичните осветители тела, кметът сподели, че техният брой ще се понижи малко. Според мен обаче те са една забавна концепция като връзка с бъдещето и нововъведенията.

Здравков акцентира пред публицисти, че разискването на плана стартира от доста ранна фаза с всички бележки на журито. " Очакванията на всички са да има високо равнище на качеството, само че това зависи преди всичко от високото равнище на планиране ", съобщи основният проектант.

Той сподели, че стремежът ще е плановото решение да е елементарно изпълнимо, да дава опция за етапна реализация, тъй че да няма проблеми с осъществяването му. Поемаме като персонален ангажимент задачата всеки един от детайлите, които ще бъдат сложени на площада, да бъде авансово коментиран и ситуирани на вярното място. По думите на Здравков, в случай че има забележки, те ще се открият преди да се положат всичките настилки.

Массимилиано Фуксас сподели пред медиите, че това, което предлага на всички градове, в това число и на родния му град Рим, е, че би трябвало да се садят дървета.

" Площадът е един актуален модел на нещо, което може да се направи в цяла Европа. Много градове в Европа имат сходни на вашите проблеми, единствено че вие имате в допълнение и доста археология под площада ", уточни архитектът.

Фотоволтаиците не са центърът на плана и техният брой може да бъде понижен. Идеята е те денем да акумулират сила, която по-късно да бъде употребена за осветление на площада и за зареждане на електронни устройства.

Фуксас уточни, че площадът ще е единствено за пешеходци, като се подсигурява входът към Патриаршията и църквата. Движението на трамваите няма да бъде променяно, само че бихме желали спирките на трамвая да бъдат покрай изхода на метростанциите.

" Материалът, с който ще се работи на площада, би трябвало да е единствено един, тъй като в този момент там виждам цялостна сбирка от всевъзможен жанр настилки. Това няма и не би трябвало да е по този начин ", сподели още италианският проектант.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР