Дървеният мост на Дряновския манастир е отнесен след последните дъждове,

...
Дървеният мост на Дряновския манастир е отнесен след последните дъждове,
Коментари Харесай

Порой отнесе дървения мост на Дряновския манастир

Дървеният мост на Дряновския манастир е отвеян след последните дъждове, които се изсипаха в региона. Местната община ще търси помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди, с цел да възвърне оборудването една от най-посещаваните туристически атракции в Дряново.

„ На ниско е, и като валят дъждове, градушки прииждат дървета и клони “ изяснява Любомир. „ Непочистена реката, тези дървета, в случай че бяха почистени нямаше да се задръсти и мостът щеше да е цялостен, водата щещше да премине, а в този момент всичко е съборено. От там са минали четниците, той е връзка и с пещерата, и с манастира.! “ разясняват търговците към манастира. От Дряновската света обител изрично отхвърлят да оказват помощ за възобновяване на оборудването и общината ще би трябвало да се оправи сама. Разказва инж. Мирослав Семов – кмет на община Дряново: „ Средно по два пъти ние го ремонтираме, главно в горната дървена част. До в този момент в основите не сме имали проблем. Имота е църковен и действително ние го поддържаме поради туристическия интерес. Ще се опитаме като оценим вредите, да се обърнем пред комисията по бедствия и повреди.! “

Днес екипи започнаха да разчистват дънерите и клоните, които водата донесла. По обяд, обаче, над Дряново отоново се изля пороен дъжд, съпроводен с градушка, а единствено за час равнището на реката се повиши с един метър. Това наложи екипите, които работят по възобновяване на дървения мост, да бъдат евакуирани. На основния път, който свързва Дряновския манастир с града, падна голямо дърво, което затвори за придвижване единствения път. Доброволци и екипи на пожарната работиха по отстраняването на падналите клони.

Пороите наводниха десетки здания във Велико Търново

Пороен дъжд с гръмотевици се изсипа във Велико Търново. Водната буря се развихри малко след 14 часа. На няколко пъти за секунди имаше токови удари поради гръмотевичната стихия.

Централната улица на града “Васил Левски ” се трансформира за минути в река, както и доста други второстепенни улици. Приземният етаж на Факултета по Изобразително изкуство също бе наводнен. От шахтите за следващ път почнаха да бликат фонтани, защото част от тях са непочистени, което е ангажимент на ВиК “Йовковци ”. В пожарната досега няма подадени сигнали за наводнени публични обекти или жилищни здания, нито за потърпевши хора, заяви комисар Красимир Кръстев от РД ПБЗН.

Има, обаче, получен сигнал за наводнени ниски елементи на 3-то главно учебно заведение “Св. Св. Кирил и Методий ” в Горна Оряховица. Причината е, че в същия час железничарския град бе връхлетян от стихия с проливен дъжд и градушка. Тепърва общинските управляващи ще вършат равносметка за вредите след днешните летни стихии.

Силните превалявания и гръмотевични стихии ще продължат и през идващите дни.

Особено интензивни ще бъдат преваляванията в западните и централните елементи на страната, където е разгласен и жълт код за 15 области. Опасното време е в действие за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска и Кърджалийска. С спирания преваляванията ще продължат. Ще са краткотрайни, с гръмотевици, градушки и краткотрайно увеличаване напразно. Очакваните количества за вторник са до 20-25 л/кв.м, на обособени места в планинските елементи от някои области се чакат и по-големи количества превалявания.

Привечер преваляванията ще отслабват, тук-там и ще стопират. Дневните температури ще са сред 20 и 25 градуса.

В сряда още веднъж се чакат превалявания и гръмотевици в следобедните часове, преди обед ще бъде най-вече слънчево. В четвъртък основна смяна на времето не се чака, дневните температури ще се покачат. В петък ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици в източните региони, на запад ще бъде най-вече слънчево. Температурите ще са сред 25 и 30 градуса. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР