Дървените къщи са част от миналото, много от тях са

...
Дървените къщи са част от миналото, много от тях са
Коментари Харесай

Как спасяват стари дървени къщи от разрушаване в Русия

Дървените къщи са част от предишното, доста от тях са приети за исторически монументи и би трябвало да бъдат избавени.

За да запазят историята на архитектурата, доброволци провеждат същински фестивали за реституция на дървени къщи в градовете на страната.

В доста съветски градове са непокътнати старинни дървени къщи, направени от вековни трупи, украсени с издълбани архитрави и кули. Те са изключително забележителни в някогашните търговски градове на Поволжието и Сибир, макар че доста от тях не могат да дочакат подобаващата грижа и реституция.



Жителите на Самара вземат решение да дадат добър образец. Именно тук през 2015 година се образува общественост от хора, които за своя сметка възвръщат няколко фасади в центъра на града. Акцията им е наречена „ Том Сойер Фест “ – помните ли по какъв начин героят на Марк Твен притегля съседските момчета да боядисат оградата по този начин, че те да го възприемат не като работа, а като наслаждение?
Правото на град
 Самара

Самара

„ Нашият фестивал не е толкоз за къщите, що се касае за хората “, споделя федералният координатор на общността Татяна Суркова. „ За нас е значимо с образеца си да покажем, че всеки има право на града, че има формат, в който хората сами могат да създадат нещо “.

Всичко стартира през 2015 година. Тогава Татяна работи в локално списание дружно с историка и основен редактор Андрей Кочетков. Те пишат публикации, организират екскурзии, „ разкриват цената на Самара за самите жителите на града “.

„ Ситуацията беше депресираща. Куп дървени къщи и всички те се разпадаха “, споделя Татяна. „ И тогава Андрей пристигна от форума „ Живи градове “ в Ижевск с концепцията да отидем и да ги възстановим сами “. Първо те избират три къщи в историческия център на ул. „ Лев Толстой “. Домовете нямат статут на обекти на културното завещание, тъй че не се изисква специфичен лиценз за обновяването на фасадите.

 Самара

Самара

Пишат за акцията в списанието си, като канят всички да вземат участие. „ Още първия ден получихме поръчки от 50 доброволци, които предложиха да оказват помощ “, спомня си Татяна. „ Резултатът ни изненада. Други медии също описаха за нас, хора от други градове ни писаха, че и те желаят да се включат “. Във фестивала взе участие даже финландският артист Виле Хаапасало, който по това време снима филми за пътуването си из Русия.

Разбира се не може просто да се отиде и да се пребоядиса фасада. Първо уредниците вървят от врата на врата, с цел да получат писменото единодушие на притежателите. След това демонстрират на градската администрация плана (което значи, че са привлекли професионални архитекти-реставратори за тази цел), а по-късно търсят сътрудници за закупуването на строителни материали. Работата е грандиозна.

 Бузулук

Бузулук

Още на идната година Казан и Бузулук (Оренбургска област) се причисляват към Самара, а година по-късно се организира първото „ Училище на Том Сойер Фест “, където са подготвени бъдещи координатори в районите.
Място за музи
 Елабуга

Елабуга

„ Няколко години следих по какъв начин се развива фестивалът в Казан и най-после отидох в учебното заведение за координатор “, споделя Любов Егоричева от град Набережние Челни в Татарстан. „ Нашият град е индустриален, само че на 30 километра е комерсиалният и комфортен Елабуга, където постоянно вървим през уикендите, това е място за нашето ентусиазъм “.

През 2021 година Любов намира съидейници в Набережние Челни, които се възпламеняват по концепцията да възстановят фасадите на къщите на Елабуга, град с хилядолетна история.

„ Започнахме с едноетажна къща на улица „ Спаская “ в централната част на града. Тя не е обект на културното завещание, само че се намира до архитектурни монументи “.

 Омск

Омск

Екипът съумя освен да договаря с сегашния притежател на къщата, само че и да поддържа връзка с потомците на тези търговци, които са я имали преди повече от 100 години. Имаше даже остарели фотоси, направени преди революцията от 1917 година.

„ Направихме тази къща за два сезона, защото пътувахме от Набережние Челни и в действителност можехме да работим единствено през уикендите. – споделя Любов, – Помогнаха ни в администрацията и служащите в музея на Елабуга, само че за жалост локалните поданици бяха единствено наблюдаващи “.

 Омск

Омск

За два сезона единствено в работата по тази къща са взели участие към 70 души. А в този момент Любов и екипът ѝ обмислят коя къща да спасят през 2023 година: „ Искаме да се свържем с жителите, тъй че да това да стане значимо и за тях “.
Най-важното е да се даде образец


Към днешна дата този „ фестивал за възобновяване на историческата среда “ се организира най-малко един път в 75 града на Русия (дори и в град Каракол в Киргизстан). Редовно се включват към 40 града. Фестивалът има сътрудници, главно строителни компании, които дават безвъзмездни принадлежности и материали. Не е извънредно градските администрации да оказват помощ в извозването на боклука, да обезпечават скеле или да дават на доброволците дребни дотации.

До момента са реставрирани 169 обекта, в работен развой са още 17. В някои градове през летния сезон (който в Русия продължава единствено 3-4 месеца или даже по-малко) се вършат 2-3 къщи, в други съумяват да възстановят единствено по една. В допълнение към къщите се възвръщат руски спирки, мозайки, врати и огради.



Святослав Коновалов, историк по специалност, член на Омския клон на сдружението за отбрана на паметниците на културата (Сибир) споделя, че възобновяване на дървени къщи в неговия град е просто разумно продължение на активността му. През 2018 година, дружно със съидейници, съумяват да възстановят една къща, само че до ден сегашен са подготвени цели четири къщи.

„ Къщата би трябвало да притегли вниманието на обществото. За да стане забавна на мнозина тя би трябвало да има нещо като сантиментална „ история “, – споделя Святослав. – Този сезон това е изгубената кула, която възстановихме. За плана е притеглен инженер, който ни начерта проект, тъй че кулата да не падне “.



В взаимозависимост от времето всеки ден на реставрацията идват от 4 до 15 доброволци. Не са нужни специфични умения, единствено предпочитание, уверен е Святослав. „ Аз самият се занимавам с реституция и мога да обясня по какъв начин да се направи тази или онази работа вярно “.

Святослав споделя, че общността няма за цел да поправи всички остарели къщи. „ Най-важното е да дадем образец и да генерираме взаимност измежду притежателите на исторически здания, с цел да схванат, че нямат порутени здания, а културно завещание с огромен капацитет “.

 Омск

Омск

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР