Даровитите деца от частни училища също ще получават стипендии като

...
Даровитите деца от частни училища също ще получават стипендии като
Коментари Харесай

Даровитите деца от частни училища също ще получават стипендии

Даровитите деца от частни учебни заведения също ще получават стипендии като останалите възпитаници от държавните и общински образователни заведения. 

Това ставя ясно от план за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията и реда за реализиране на протекция на деца с изявени способности, импортирано от министрите на културата, на труда и обществената политика, образованието и на младежта и спорта - Боил Банов, Бисер Петков, Красимир Вълчев и Красен Кралев, качен на уеб страницата за публични консултации strategy.bg.

Официален вносител на плана е Министерство на културата.

Децата от частни учебни заведения, класирали се на първо, второ или трето място на национални или интернационалните състезания, надпревари или олимпиади ще имат право да получават стипендии и еднократно финансово подкрепяне, предоставяни със средства от държавния бюджет.

" С предлаганото допълнение се подсигурява равна опция за развиване на гения на децата с изявени способности, които са извънредно скъп запас на нашето общество ", написа се в документа.

Децата могат да получават по 135 лева на месец в границите на една година или еднократно подкрепяне в размер на до 195 лева

Ще бъде облекчена и административната процедура в случаите на пренасяне на възпитаник от едно учебно заведение в друго с друг финансиращ орган. 

В тези обстановки се планува стипендията да се изплаща в границите на календарната година от учебното заведение, в което се е обучавал ученикът досега на подаване на настояването.

При съществуването на излишък от стипендията, предстоящ на погашение през идната календарна година, ученикът би трябвало да подаде искане до съответния орган за протекция, продължава се в документа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР