Държиш се зле с котката? Тогава можеш да загубиш попечителството

...
Държиш се зле с котката? Тогава можеш да загубиш попечителството
Коментари Харесай

Нов закон в Испания: Държиш се зле с котката - взимат ти децата

Държиш се зле с котката? Тогава можеш да загубиш попечителството над децата си. Нови пълномощия, които ще получат съдиите в Испания, ще им разрешат да вземат решение кой получи децата при бракоразвод въз основа на метода, по който се е отнасял със фамилния домакински любим.

Съгласно новото законодателство съдиите ще могат да откажат взаимно настойничество над децата, в случай че родител малтретира фамилния домакински любим или заплашва да го направи, с цел да манипулира някогашния си сътрудник.

Новият законопроект също трансформира правния статус на животните от "нещо " в "живо създание с усеща ", като всъщност им дава същите права като децата в дело за бракоразвод. Котките и кучетата към този момент няма да имат същия статут като кола или мебел и тяхното богатство ще бъде основен фактор при решението на съдията кой може да задържи животното.

Съдилищата даже могат да решат да възложат взаимно настойничество над домашния любим, в случай че считат, че това е най-хубавият вид за животното, или да назначат часове за посещаване.

"Многобройни изследвания демонстрират, че малтретирането на животни и опасността от малтретиране, изключително на домашни любимци, са част от насилствена система и че този тип експанзия се употребява от агресорите като тактичност за заплашване и надзор, както и с цел да карат малолетни и уязвими хора страдат “, твърди Баската националистическа партия, която поддържа законопроекта.

В него се споделя, че малтретирането на животни или опасността от малтретиране на фамилния домакински любим постоянно се употребява за заглушаване на жертвите на принуждение или за попречване на бягството от принудителен брак.

Консервативната национална партия или PP и крайнодясната партия Vox обаче се опълчиха на поправката. Сега той минава за спор в Сената. PP упрекна ръководещите социалисти, които оглавяват обединението, че са нарушили консенсус, реализиран в сходен законопроект, препоръчан през 2017 година, трансформирайки го в "идеологически инструмент ". Законът е признат в долната камара на Народното събрание и евентуално ще бъде утвърден от Сената.

Социалистите настояват, че новият закон отразява бързо изменящото се отношение към животните в Испания. "Това не е политическо благоволение, а по-скоро законодателство с почитание, съпричастност и най-много - съобразено с потребностите на 21-ви век ", споделя Сандра Гуайта Естеруелас, народен представител от социалистическата партия.

Законодателствата, признаващи възприятието на животните, набират скорост по целия свят. Австрия, Германия, Франция и Белгия са трансформирали своите закони, с цел да дават на животните права, сходни на тези, които се употребяват от хората. Съдия в Аржентина през 2015 година постанови, че Сандра, орангутан от зоопарка в Буенос Айрес, е "нечовешко лице ", което има право да живее в по-добри условия. Тя беше трансферирана в парк за маймуни във Флорида през 2019 година

Правителството на Обединеното кралство приготвя законодателство, което публично ще признае животните за живи същества за първи път. Реформите, които ще обгръщат както домашни любимци, по този начин и селскостопански животни, ще имат далечни последствия за хуманното отношение към животните, в това число възбрана на износа на живи животни и възбрана на вноса на ловни титли. Набрали известност и предбрачните съглашения, определящи кой отглежда фамилния домакински любим при положение на бракоразвод./www.dnes.bg/

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР