Държим да се изпълни Изборният кодекс (ИК) такъв, какъвто е

...
Държим да се изпълни Изборният кодекс (ИК) такъв, какъвто е
Коментари Харесай

Крум Зарков: Законът важи за всички, дори и за тези, които го пишат

Държим да се извърши Изборният кодекс (ИК) подобен, какъвто е през днешния ден, и да се избере нов състав на Централната изборна комисия (ЦИК). Безпрецедентно е опозицията да предизвика процедура, която би трябвало да е отговорност на управлението на Народното събрание и на болшинството. Виждайки обаче, че те си вършат оглушки, ние внесохме нужния план за решение.  Това съобщи зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков пред Дарик радио.  Той изясни, че законът постановява, че би трябвало да се избере нов състав на ЦИК  - има ясни регламентации за мандатите, на който и да е орган, назначен от който и да било, заяви вести.бг.

 

На въпрос за работата на сегашната ЦИК, Зарков отговори, че има своите забележки - провела е поредност от избори, само че проблемите от преди 5 години са същите,  членовете й освен не са съумели, само че не са се и пробвали да изпълнят условията на закона за машинното гласоподаване. По думите му, при избор на състав на ЦИК, не става въпрос за договаряния и компромисни решения, а да  се отвори процедура за избор и всяка партия да каже- кои от членовете желае да номинира още веднъж или да номинира нови. " Въпросът не е единствено за тази комисия и за тези хора, а за отношението към закона и то не на кого да е, а на законодателния орган. Всеки ден, по няколко пъти, разнообразни хора се кълнат във върховенството на закона. Законът важи за всички, даже и за тези, които го пишат ", безапелационен бе той. Социалистът акцентира, че в никакъв случай до момента обаче не е имало казус, в който органът, който би трябвало да назначава, просто да каже: " Аз не виждам смисъл да извърша закона ".  По думите му, в случай че не се съблюдава ИК  и остане същият състав, освен ще бъде нарушен законът, само че и тези от членовете, които биха желали да бъдат номинирани още веднъж, ще бъдат подвластни на напън. Зарков добави, че главният проблем на ИК е, че страната 30 години не може  да посочи изборните описи, с цел да се знае- кой действително гласоподава. 

На въпрос за предлагането на Българска социалистическа партия политиците да заплащат за свои изявления, в случай че те са довели до неоправдателните решения против България на съда в Страсбург, Зарков отговори че не става дума единствено за говорене, само че и за дейности и държание, които са довели до това- страната ни да бъда наказана за неспазване на Европейската спогодба за правата на индивида. Той изясни, че това предложение има двоен смисъл - не е почтено да се заплаща от държавния бюджет за държанието на някого и дисциплиниращ резултат за министрите и длъжностните лица- да имат едно на разум, че няма всичко да се размине с един скандал. 

Крум Зарков съобщи, че е внесъл оферти в Народното събрание българските жители да бъдат обезщетявани за вреди, нанесени от страната вследствие на противозаконни и анулирани като оскъдни административни актове. " Сега това е невероятно за интервала сред издаване на акта и неговата анулация. Направихме и предложение, когато човек смята, че правата му по Конвенцията за правата на индивида са нарушени, да може да търси компенсации по Закона за отговорност на страната от вреди в България пред българските съдилища ", разяснява той. По думите му тези оферти са били отхвърлени без една дума спор от ръководещите. Според него задачата на тези промени  е била всеки да знае, че носи отговорност за своята активност.

По отношение на наложеното несъгласие на президента върху Закона за отбрана на персоналните данни Зарков съобщи, че президентът е изцяло прав да сложи въпроса още един път.  Има единствено една наредба, която е върната - за журналистическа и изследователска активност. " И по думите на регламента се цели баланс сред две съществени свободи на жителите - правото да бъдат предпазени персоналните им данни и правото им да бъдат осведомени. По метода, по който обаче българският законодател се е опитал да реализира това, е неработещ. Записаните в закона 10 критерия основават предпоставки за цензура, което е неприемливо в нашето общество ", заключи Крум Зарков.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР