Държавното дружество Автомагистрали ще укрепва 74 свлачища, срутища и пропадания

...
Държавното дружество Автомагистрали ще укрепва 74 свлачища, срутища и пропадания
Коментари Харесай

Без търг строителят на "Хемус" ще укрепва свлачища срещу половин милиард лева

Държавното сдружение " Автомагистрали " ще укрепва 74 свлачища, срутища и пропадания от републиканската пътна мрежа по контракт на стойност 474 655 613.56 лева без Данък добавена стойност, предоставен му без търг от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). По-голямата част от средствата се възнамерява да дойдат от тол таксите, които ще се събират през 2020-2021 година

АПИ заяви, че е сключила контракт с " Автомагистрали " ЕАД за проучвателно-проектантски и строително-възстановителни работи на съображение член 14, алинея 1, т. 6 от Закона за публичните поръчки (изключения, използвани за държавните възложители).

Преди година " Автомагистрали " получи без открита процедура строителството на 134 км от автомагистрала " Хемус " на стойност 1.35 милиарда Лева, като претекстът беше да се избегне бавене на работата с процедури и възможното им обжалване.

Сега претекстовете за възлагане на поръчката без търг са сходни. " Укрепването на свлачища, срутища и пропадания на пътното платно е стратегически приоритет на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и АПИ и възлагането по член 14, алинея 1, т. 6 от Закон за обществените поръчки ще разреши навременното, бързо и качественото осъществяване на плановете, защото подготовката и провеждането на открита процедура, в това число и възможни обжалвания на решенията за разкриване и класиране, основава предпоставки за закъснение на укрепителните действия и задълбочаване на свлачищните и срутищните процеси ", се споделя в известие на пътната организация. От там прибавят, че Министерство на регионалното развитие е едноличен притежател на 100% от капитала на " Автомагистрали " ЕАД и правата на страната в сдружението се упражняват от районния министър, а в същото време АПИ е вторичен разпоредник на бюджетни средства към районния министър.

" Автомагистрали " ще извърши проектантските и строителни действия на 71 свлачища, срутища и пропадания на пътното платно, а на 3 обекта - единствено строителни работи. Сред плановете, по които ще се работи, са прави от пътищата: Соколовци - Смолян - Средногорци, Кочериново - Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна, Костенец - Радуил - Боровец - Самоков, Мизия - Оряхово и други.

През септември Министерският съвет отпусна до 31 млн. лева по бюджета на районното министерство за 2019 година за подсилване на обектите от републиканската пътна мрежа, наранени от свлачищни и срутищни процеси, в идващите три години. Останалите нужни средства ще бъдат обезпечени от приходите от тол такси в интервала от 2020-2021 година за финансиране на цялостното осъществяване на плановете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР