Държавното дружество Автомагистрали ЕАД алармира с отворено писмо, че е

...
Държавното дружество Автомагистрали ЕАД алармира с отворено писмо, че е
Коментари Харесай

Автомагистрали на път да спрат работа заради блокирани сметки

Държавното сдружение Автомагистрали ЕАД сигнализира с отворено писмо, че е пред колапс, тъй като е поставено в неспособност да прави постоянните си месечни заплащания към снабдители на услуги и първични материали. " С писмо от 10 юни министър Виолета Комитова блокира банковите сметки на сдружението във всички търговски банки. Това деяние към този момент оказва отрицателни последици в работата на “Автомагистрали ” ЕАД и сдружението е застрашено от наложително прекъсване на активността, включително и краткотрайно прекъсване на построяването на Автомагистрала „ Хемус “ и разформироване в насилствен отпуска на огромен брой чиновници, в разгара на строителния сезон. ", се споделя в публикуваната до медиите позиция на държавното сдружение.

Съществува сериозна заплаха да бъде прекратено електрозахранването в обекти и бази за поддръжка, както и да се стигне до преустановяване на доставките на горива, настояват още от дружеството  " Натрупват се неодобрени поръчки за годишни механически прегледи, за планови поправки на техниката за зимното поддържане и настоящи повреди и проблеми. Това може да е причина за несъблюдение на предоставените задачи по отношение на настоящия ремонт и поддръжка, застраховане на пътнотранспортни проишествия, въвеждане на краткотрайна организация и безопастност на придвижването при най-натоварените автомагистрали в страната, което, от своя страна ще докара с изключение на до наказания и до финансови загуби на сдружението от неосъществена облага. ", предизвестяват още от " Автомагистрали " ЕАД.

В петък, 25 юни, министър Комитова е изпратила ново писмо до комерсиалните банки, в което е отправила молба да не позволяват разплащания над избрания от нея предел от 10 000 лева на седмица, се споделя още в позицията. Сумата обаче е извънредно незадоволителна за оперативната работа на сдружението и естественото му действие, показват още от сдружението.

" С тези и други сходни дейности или бездействия на процедура се блокира активността по построяването на Автомагистрала „ Хемус “ и поддръжката на автомагистралите в страната. Това може да докара до безпорядък и напрежение за всички пътуващи, за бизнеса, обвързван с пътната инфраструктура, а също и за стопанската система на страната. ", предизвестяват от " Автомагистрали " ЕАД.

Припомняме, че предходната седмица районният министър издаде заповед за промяна на управлението на " Автомагистрали ". Смяната обаче беше  атакувана от сегашния началник на сдружението Стоян Беличев  с претекста, че постовете в борда на сдружението наложително изискват фрагменти, минали през конкурс, както и че съветът на шефовете на " Автомагистрали " би трябвало да е от 5, а не от 3 членове, защото сдружението е в категорията на огромните предприятия. Съдът почете оспорването на Беличев и спря рокадата. Няколко дни по-късно Комитова анулира заповедта за кадровата смяна и издаде нова с безусловно същия текст, като документите още веднъж бяха импортирани в Агенцията по вписванията евентуално с упованието да се произнесе друт събедев състав, което обаче не се случи.

Министър Комитова обоснава в началото решението си за промяна на управлението на сдружението с резултатите от отчета по одита на " Автомагистрали ", осъществен от Сметната палата. Един от главните заключения в него е, че предприятието е заобикаляло закона за публичните поръчки посредством непосредствено възлагане от страна на страната на компания, която не разполага с потенциала да извърши дейностите по поръчките. Автомагистрали " е превъзлагала на други сътрудници тези планове. Едновременно с това от Министерство на регионалното развитие пък излязоха с информация, че на сдружения са давани задатъци по планове, за които даже не е имало направен механически план и като образец дадоха свлачищата.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР