Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че преместването на

...
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че преместването на
Коментари Харесай

Тилърсън: Посолството на САЩ няма да се премести в Йерусалим следващите две години


Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън съобщи, че преместването на американското посолство в Йерусалим ще се състои най-рано след две години. Това сподели той след среща в Париж с френския външен министър Жан-Ив льо Дриан.

„ Това няма да се случи тази година, нито даже евентуално идната, само че президентът (Доналд Тръмп) желае да се движим твърдо и непоколебимо, с цел да е несъмнено, че посолството ще бъде преместено в Йерусалим, когато това стане допустимо, колкото се може по-скоро “, сподели Тилърсън.

Посочвайки стъпките, които би трябвало да бъдат взети, с цел да се реалокира посолството дипломатът съобщи, че преди този момент Съединени американски щати би трябвало да подсигурят място, да разработят проект на обекта, да получат утвърждение за разноските от Конгреса и чак по-късно да се стигне до действителното строителство.

Той също по този начин означи, че преместването не е целяло да предрешава резултата от бъдещите мирни договаряния сред Израел и Палестина.

„ С изявлението си президентът… не е давал знак за какъвто и да е било финален статут на Йерусалим. Всъщност, според мен, той ясно съобщи, че финалният статут – в това число границите, ще бъдат решени от договарянията “ на двете страни, сподели той.

По-рано през днешния ден конфликтите след оповестяването на Йерусалим за столица на Израел от Съединени американски щати взеха и първата си жертва. Палестинец на 30 години почина, погубен от израелски боец. Днес палестинците оповестиха „ ден на яд “ поради решението на американския държавен глава. /АФП, БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР