Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън научил за уволнението си

...
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън научил за уволнението си
Коментари Харесай

Знаците за уволнението на Тилърсън - Иран и Северна Корея

Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън научил за уволнението си във вторник от обществената мрежа Twitter. Tам президентът Доналд Тръмп разгласи най-новите рокади по върховете в страната.

На мястото на Тилърсън Тръмп назначи шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео. За първи път в историята разследващата организация пък евентуално ще бъде управлявана от жена - Джина Хаспел.

Президентът и към този момент някогашният държавен секретар имаха разлики по доста въпроси, изключително по нуклеарното съглашение в Иран.

Според CNN Тилърсън считал за опасен устрема на Тръмп да реализира фактическо преразглеждане на проекта за деяние по иранската нуклеарна стратегия. Той е координиран с Техеран и шестте международни сили (петте непрекъснати членки на Организация на обединените нации и Германия) през 2015 година, а през януари 2016 година мина в етап на реализация.

Договореностите плануват анулация на глобите, въведени против Иран от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на нуклеарната стратегия. В подмяна Техеран се задължава да ограничи нуклеарната си активност и да я сложи под интернационален надзор.

Преди дни Тилърсън сподели, че договаряния със Северна Корея са невъзможни, а часове по-късно Тръмп одобри поканата за среща с Ким Чен-ун.

Президентът искаше да промени екипа си преди да стартира договарянията със Северна Корея, където залогът е висок, сподели пред Агенция Франс Прес почитан американски представител, поискал анонимност.

След уволнението на Рекс Тилърсън от длъжността държавен секретар на Съединени американски щати, оставка подадоха и началничката на администрацията му Маргарет Петерлин и заместничката ѝ Кристин Чиконе.

Това заяви във вторник телевизия Си Ен Ен като се базира на двама чиновници във външното ведомство на Съединени американски щати.

Mike Pompeo, Director of the CIA, will become our new Secretary of State. He will do a fantastic job! Thank you to Rex Tillerson for his service! Gina Haspel will become the new Director of the CIA, and the first woman so chosen. Congratulations to all!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 13, 2018
Единият от тях признава, че оставката се е очаквала от дълго време, само че все пак е пристигнала в непредвиден за доста хора миг. "Ако това бе станало предходната есен, то бихме го приели като предстоящо събитие. Но той се задържа (на поста) дълго време и по тази причина всички допускаха, че най-опасният миг към този момент е отминал ", разяснява източникът на малкия екран.

Другият чиновник назовава показателно това, че Тилърсън бе на обиколка в страните от Африка предходната седмица и отсъстваше от Вашингтон, когато там беше делегацията от Южна Корея и стана известно, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е подготвен да се срещне с водача на Северна Корея Ким Чен Ун до май. "Това бе дипломатическо събитие от президентски мащаб, а държавният секретар не бе видян на никое място наоколо. Това беше неприятен знак ", признава източникът.

Тилърсън ще напусне поста си на 31 март, съобщи Ройтерс.

"Най-важното е да се подсигурява проведен и равномерен преход във време, когато страната продължава да се сблъсква със обилни политически тествания и провокации за националната сигурност ", сподели Тилърсън пред кореспонденти в препълнената зала за брифинги на Държавния департамент.

Тилърсън означи, че натискът на интернационалната общественост върху Северна Корея е бил по-ползотворен от предстоящото, показва Франс прес. В късото си изказване той назова няколко достижения, започвайки със Северна Корея.

"Работейки със съдружниците ни, ние надхвърлихме упования на съвсем целия свят с акцията за напън върху Пхенян ", сподели той.

Досегашният първи посланик съобщи, че следва още доста работа, с цел да се отговори на "обезпокоителните " дейности на Русия. В прощалната си тирада Тилърсън сподели, че съветското държавно управление би трябвало доста деликатно да реши по какъв начин дейностите му да служат най-добре на ползите на съветския народ и света в по-широк проект. Движението по сегашната им траектория евентуално ще докара до по-голяма изолираност, което не е в полза на никого, означи той, представен от ДПА.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР