Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заминава за Близкия изток

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заминава за Близкия изток
Коментари Харесай

Майк Помпейо заминава на обиколка в Близкия Изток

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо отпътува за Близкия изток идната седмица, с цел да търси поддръжка от американските съдружници в района, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП.

Според известието на Държавния департамент той ще посети осем страни, започвайки с Йордания и завършвайки с Кувейт. В програмата на обиколката влизат също Египет, Бахрейн, ОАЕ, Катар, Саудитска Арабия и Оман. Това ще бъде първото посещаване на Помпейо в Близкия изток след оповестеното от президента Доналд Тръмп желание за евакуиране на американските сили от Сирия. Това решение, предиздвикало военния министър Джим Матис да подаде оставка, както и твърдата линия на Белия дом по отношение на Иран, се чака да бъдат основните тематики, които Помпейо ще разисква по време на обиколката.

При визитата си в Рияд Помпейо ще се поинтересува и по какъв начин върви следствието на убийството през октомври на журналиста Джамал Хашоги, се споделя още в известието на Държавния департамент, представено от Ройтерс. Американски разследващи организации стигнаха до извода, че убийството през октомври в Истанбул на Хашоги - критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е осъществено по разпореждане на младия принц. Вчера саудитски съд организира първо съвещание по делото на Хашоги, по което саудитската прокуратура изиска смъртни присъди за 5-има от 11-те арестувани по случая.

Сред другите тематики, които Помпейо ще разисква с близкоизточните водачи, Държавният департамент показва и войната Йемен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР