Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще се срещне утре

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще се срещне утре
Коментари Харесай

След месеци на напрежение: Помпейо ще се срещне с висш представител от Китай

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо ще се срещне на следващия ден на Хаваите с члена на Политбюро на Централен комитет на Китайската комунистическа партия Ян Цзечъ, с цел да възобновят разговора след изостреното напрежение сред двете страни в разгара на пандемията от ковид, оповестиха медии, представени от Франс прес и ТАСС.

Информация за идна среща на американския архипелаг в Тихия океан се появи на първо време във в. "Политико ".

Сега хонконгският в. "Саут Чайна морнинг пост " посочи, че срещата ще се състои на следващия ден и на нея Китай ще бъде представляван от Ян Цзечъ, който оглавява комисията в Централен комитет по външните работи.

Държавният департамент на Съединени американски щати не е коментирал срещата, а китайското външно министерство се ограничи да каже, че двете страни са поддържали връзка.

Според хонконгския вестник диалозите ще се водят на фона на обтегнати връзки сред Пекин и Вашингтон и е допустимо те да целят превъзмогване на търканията сред двете страни. Всекидневникът не показва какви проблеми ще се разискват.

Майк Помпейо е един от най-острите критици на Китай за ръководството на рецесията с ковид. Той упреква Пекин, че в началото е скрил мащаба и сериозността на болестта Ковид-19, и е виновен за разпространението му в целия свят. Болестта лиши живота на над 430 000 души, над 116 000 от които - в Съединени американски щати, и принуди страните да замразят стопанските системи си.

Нещо повече, Помпейо намерено съобщи, че съгласно него, въпреки да е зародил по натурален метод, вирусът несъзнателно е бил изтърван от лаборатория в китайския град Ухан, където беше засечен за първи път в края на 2019 година Китай отхвърля тези обвинявания.

Американският президент Доналд Тръмп даде обещание да вземе ответни ограничения против Китай поради настъпилото по света "масовото изтребване ". В средата на май той даже заплаши да прекъсне връзките с Китай и увери, че повече не желае да беседва с китайския си сътрудник Си Цзинпин, който до тогава представяше като "приятел ".

Ледените отношение сме смразиха в допълнение, откакто китайските управляващи постановиха закон за сигурността в Хонконг, считан от Вашингтон за акт, бележещ края на самостоятелния статут на някогашната английска колония.

С това разногласията не се изчерпват. Пекин и Вашингтон влизат в конфликт по голям брой въпроси - от комерсиалната война през американските обвинявания в милитаризиране на Южнокитайско море до положението на човешките права в Китай.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР