Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се готви да пътува

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се готви да пътува
Коментари Харесай

Планът на Тръмп за разоръжаване на Северна Корея е нереалистичен и опасен

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо се готви да пътува тази седмица до Северна Корея, а специалисти предизвестяват, че проектът на държавното управление на Тръмп за заличаване на нуклеарните оръжия и ракети на Севера за една година е по едно и също време нереалистичен и опасен.

Държавният департамент сподели, че Помпейо ще дойде в петък на третото си посещаване в Пхенян за три месеца. Това ще бъде първото посещаване на върховен американски чиновник след историческата среща на президента Доналд Тръмп с Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур, на която севернокорейският водач пое ангажимент за " цялостна денуклеаризация " на Корейския полуостров.

Съмнителното изказване на Тръмп по-късно, че Северът към този момент не е нуклеарна опасност, скоро беше изместено от подозрения по какъв начин да се реализира денуклеаризация - цел, която убягва на американските държавни управления през последния четвърт век, откогато Пхенян стартира да създава ядреноделим материал за бомби.

Преди по-малко от три седмици Помпейо сподели, че Съединените щати желаят Северна Корея да предприеме " обилни " стъпки за нуклеарно разоръжаване през идващите две години - преди края на първия мандат на Тръмп през януари 2021 година Дори това беше сметнато за прекомерно оптимистично от специалисти по неразпространението на нуклеарните оръжия, като се има поради мащабът на оръжейните стратегии на Северна Корея и това, че в предишното тя е извъртала и не е желала да разрешава инспекции на споразуменията за разоръжаване.

Но в неделя съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън показа по-амбициозния едногодишен проект, който по думите му Помпейо ще разиска със севернокорейците. Болтън, който показва твърдолинейни възгледи за Северна Корея, сподели, че в случай че Пхенян е решил да се откаже от програмата си за нуклеарни оръжия и сътрудничи, тогава " можем да се придвижим много бързо " и те могат да получат

облекчение на глобите и помощ от Северна Корея и Япония.

Предложеният от него бърз график се разграничава от по-премерените, методични тактики, които съгласно множеството специалисти по Северна Корея са нужни за реализиране на трайно съглашение за денуклеаризация. Те споделят, че с цел да се стигне до сигурна договорка, ще е належащо Ким да бъде изцяло транспарантен за своята стратегия в миг, когато отчети на разузнаването допускат, че той ще се опита да измами Съединените щати за степента на своите секрети оръжия или уреди.

Едногодишният проект се основава на догатката, че севернокорейците ще се престорят на победени, сподели някогашният чиновник на Държавния департамент Джоел Уит, оказал помощ за договарянето на съглашение през 1994 година, краткотрайно замразило нуклеарната стратегия на Пхенян. " Ако това е началната ни позиция, добре. Би трябвало да опитаме и да забележим до каква степен ще стигнем. Ако е крайната ни цел, тя е мъртва в зародиш и след това дава предлог на Джон Болтън да направи пакости. "

Засега Ким е спрял нуклеарните и ракетните тествания и е разрушил тунелите в полигона за нуклеарни опити на Севера, само че властническата страна към момента не е подхванала съответни стъпки за отричане от своите оръжейни стратегии. Изследователски разбори, употребяващи сателитни изображения, в последно време допускат, че Пхенян може даже да уголемява някои обекти, свързани с ракетните и нуклеарните му стратегии.

През уикенда в. " Вашингтон пост " цитира неназовани чиновници на американското разузнаване, стигнали до заключението, че

Северна Корея не има намерение изцяло да се откаже от нуклеарния си боеприпас.

Доказателства, събрани след срещата, свидетелстват, че се вършат мерки Съединени американски щати да бъдат излъгани за броя на нуклеарните бойни глави в арсенала на Северна Корея, а също за съществуването на защитавани в загадка обекти, употребявани за произвеждане на ядреноделим материал за атомни бомби, демонстрира отчетът. Някои аспекти на осъвременената разследваща информация бяха обявени в края на седмицата от Ен Би Си Нюз.

Американски чиновник съобщи пред " Асошиейтед прес ", че известието на " Вашингтон пост " е правилно и че оценката отразява поредно споделяния мироглед от държавните организации в Съединени американски щати през последните няколко седмици. Служителят не беше акредитиран да разяснява обществено въпроса и пожела да остане неизвестен.

 Планът на Тръмп за разоръжаване на Северна Корея е нереалистичен и рисков
© Jonathan Ernst, Reuters

Северна Корея и Вашингтон още не са договорили изискванията, при които Северът би се отказал от своите оръжия, затова може да се чака Пхенян да потърси лостове за въздействие при тези разисквания. Дейностите, за които се оповестява, обаче могат да засилят опасенията на Съединените щати, които в предишното са виждали по какъв начин споразуменията със Северна Корея се объркват, постоянно на фона на изказвания за изопачаване или машинация. Пхенян, от своя страна, постоянно се е оплаквал от Вашингтон поради постепенно снабдяване на помощи и налагане на наказания.

" Денуклеаризацията не е елементарна задача. Досега не е имало случай, при който страна, която намерено е правила тествания на нуклеарни оръжия и е изграждала нуклеарен боеприпас и инфраструктура в подобен мащаб като Северна Корея, да се е отказвала от нуклеарните си оръжия ", написа в оповестен през вчерашния ден коментар изпълнителният шеф на Асоциацията за надзор на оръжията Дарил Кимбал.

Стратегия на Дейвид Олбрайт от Института за просвета и интернационална сигурност допуска, че е належащо Съединени американски щати да накарат

Ким да покаже цялостен лист с всички обекти и материали

от своята нуклеарна стратегия, в това число уран и плутоний. Той също по този начин сподели, че Тръмп и Ким би трябвало да решат дали да изнесат нуклеарните оръжия от Северна Корея, с цел да ги унищожат, или да създадат това в страната.

Дори Северна Корея да сътрудничи, ликвидирането на нейните стратегии за оръжия за всеобщо заличаване, които се допуска, че включват десетки обекти, ще бъде сложна задача, считат учени от Станфордския университет, измежду които нуклеарният физик Зигфрид Хекер, водещ експерт по нуклеарната стратегия на Севера.

Екипът от Станфорд предлага 10-годишна пътна карта въз основа на своето разбиране, че " Северна Корея няма да се откаже от оръжията и оръжейните си стратегии, до момента в който не бъде обезпечена нейната сигурност ". А те споделят, че сходно гарантиране не може да бъде реализирано с преждевременно заричане или документално съглашение.

" Предположението за изнасяне на нуклеарните оръжия на Севера от страната е наивно и рисково. Оръжията би трябвало да бъдат демонтирани от хората, които са ги инсталирали ", сподели групата на Хекер. " Макар че Съединени американски щати би трябвало да са подготвени да одобряват всички отстъпки, които Ким желае да направи първоначално - като затваряне на полигона за нуклеарни опити, те би трябвало да са подготвени за поетапен метод. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР