Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова всички страни да

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова всички страни да
Коментари Харесай

Ситуацията във Венецуела предизвика ожесточени дебати в Съвета за сигурност на ООН

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо прикани всички страни да поддържат венецуелския народ в опита му да се освободи от това, което той назова " противозаконна мафиотска страна " на Николас Мадуро, съобщи АП. Те (страните) би трябвало да поддържат опозиционния водач Хуан Гуайдо като краткотраен президент на Венецуела, съобщи той.
 
Хуманитарната обстановка изисква да се работи в този момент, акцентира американският топ посланик на днешното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. По думите му девет от всеки 10 венецуелци живеят в беднотия, а три милиона са били принудени да изоставен родината си, което е заплашило интернационалния мир и сигурност.
 

Помпейо упрекна Русия и Китай, че се пробват " да удържат на повърхността Мадуро, до момента в който той е в обезверено състояние (...) с вяра да си върнат милиардите долари зле премислени вложения и помощи, предоставяни през годините ".
 
 Gulliver/Getty Images

Според него обаче никоя страна не е направила повече за поддържане на " кошмарното състояние на венецуелския народ " от Куба, която е изпратила " разбойници от силите за сигурност и разузнаването " в поддръжка на Мадуро.-->
 

Държавният секретар изрази вяра страните, декларирали поддръжка за опозиционния водач Хуан Гуайдо, да пресечен връзките на финансовите си системи с режима на Мадуро, добавя Ройтерс. " Надяваме се всички страни да се причислят към нас в признаването на краткотрайния президент Хуан Гуайдо ", уточни Помпейо пред медии в коридорите на срещата. " Надяваме се също по този начин, че всяка от тези страни ще прекъсне връзките на финансовата си система с режима на Мадуро и ще разреши активите, принадлежащи на венецуелския народ, да отидат при законните управници на страната ", сподели той.
 
Според Съединени американски щати протичащото се във Венецуела е интернационална рецесия, отговорност за която носи Мадуро, уточни ръководителят на американската дипломация.
Вашингтон се надява, че Русия ще промени решението си да поддържа Мадуро, означи той. Помпейо добави, че Съединени американски щати също по този начин чакат Организация на обединените нации да одобри " съответните резолюции, когато настъпи верният миг ".
 
 Gulliver/Getty Images

Той предизвести управляващите в Каракас да не подхващат каквито и да било дейности против американските дипломати на венецуелска територия във връзка със скъсването на дипломатическите връзки сред двете страни, осведоми ТАСС. Ръководителят на Държавния департамент изрази убеденост, че сигурността на дипломатите ще бъде обезпечена съгласно Виенската спогодба.
 

Според непрекъснатия представител на Русия пред Организация на обединените нации Василий Небензя обаче Съединени американски щати желаят да въвлекат Съвета за сигурност в мръсните си игри по дестабилизацията на Венецуела и да сменят властта в страната. " Днешното мероприятие е провокирано от американската делегация с единствената цел да се продължи дестабилизацията на Венецуела, като на страната бъдат наложени личните им подходи и предписания за разрешаване на проблемите, с които тя се сблъсква в последно време ", сподели дипломатът.
 
Европейските страни пък той упрекна, че пренебрегват суверенитета на Венецуела. " Предлагате тази рецесия да се позволи по самобитен метод - поставяте неуместен осемдневен ултиматум. Напълно игнорирате суверенитета на Венецуела, налагайки й решение, което ви устройва. Не призовавате към реализиране на съгласие сред политическите сили в полза на обезпечаване на мира и спокойствието. Това, с което се занимавате, не се назовава предварителна защита, а подстрекаване ", отвърна Небензя на непрекъснатия представител на германия Кристоф Хойсген.
 

" Как бихте се отнесли към това Русия да предложи в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да бъде разискван въпросът с " жълтите жилетки " във Франция; бихте ли оценили това като предварителна защита? ", попита той представителя на Франция.
 
Англия дружно с другите членки на Европейски Съюз упорства във Венецуела бързо да бъдат извършени нови, почтени избори. В противоположен случай Лондон има намерение да признае Гуайдо за краткотраен президент, съобщи на съвещанието в Организация на обединените нации английският заместител външен министър Алън Дънкан.
 


Франция прикани Мадуро да одобри предложенията на редица страни от Европейски Съюз и да провежда нови избори под интернационално наблюдаване, сподели заместител непрекъснатият представител на Париж в Организация на обединените нации Ана Геган. Тя напомни думите на президента Еманюел Макрон, съгласно който венецуелският народ " би трябвало да има опцията свободно да дефинира бъдещето си ".
 

Ако избори не бъдат оповестени до осем дни, Франция е подготвена да признае Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела, с цел да сложи началото на политическия развой, уточни Геган. Френският посланик дефинира като недопустимо потреблението на мощ против стачкуващите.
 
Властите на Перу не признават Мадуро за президент на Венецуела и приканват Гуайдо да организира предварителни избори за държавен глава, съобщи перуанския представител при Организация на обединените нации Густаво Меса-Куадра.
 
Той акцентира последствията от " продължаващото огромно и историческо овакантяване " на страната от милиони венецуелци върху Перу и други страни в района, отбелязва ДПА.
Този феномен е " директен резултат от антидемократичните, подтиснически дейности и политика на режима на Мадуро ", сподели Меса-Куадра.
 
 Венецуелският опозиционен водач Хуан Гуайдо БГНЕС

Над 3 млн. души избягаха от Венецуела и над половин милион от тях са в Перу. Организация на обединените нации чака броят им да се усили до 5,4 млн. към края на 2019 година, което съгласно перуанския представител е консервативна оценка.
 

Китай се опълчва на всякаква външна интервенция във вътрешните работи на Венецуела и приканва интернационалната общественост да почете избора на народа й, съобщи китайският непрекъснат представител Ма Чжаосюй. " Китай поддържа напъните на държавното управление на Венецуела за опазване на националния суверенитет, самостоятелност и непоклатимост ", означи Ма.
 
По думите му всички вътрешни проблеми на Венецуела " би трябвало и могат да бъдат решени единствено от народа " на страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР