Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо изрази оптимизъм, че САЩ

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо изрази оптимизъм, че САЩ
Коментари Харесай

Помпейо се надява на споразумение с Турция за защита на кюрдските бойци

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо изрази оптимизъм, че Съединени американски щати и Турция ще реализиран съглашение за отбрана на кюрдските бойци в Сирия, съобщи ДПА.

" Уверени сме, че можем да реализираме резултат, който включва тези две цели: пази турците от действителни терористични закани, и предотвратява всевъзможен важен риск за хората, които не съставляват терористична опасност за Турция ", декларирал е Помпейо съгласно оповестени през вчерашния ден от Държавния департамент на Съединени американски щати негови забележки, направени по време на посещаване в Обединените арабски емирства. Държавният секретар не прецизира по какъв начин ще бъде реализирана тази отбрана.

Помпейо прибавя, че е разговарял с турския външен министър Мевлют Чавушоглу по-рано през вчерашния ден и че има доста детайлности, които би трябвало да се изяснят, предава Българска телеграфна агенция.

Кюрдите в Северна Сирия, които са съдружници на Вашингтон, се притесняват, че изтеглянето на войските на Съединени американски щати ще ги остави уязвими при турска военна атака. Анкара счита кюрдските бойци за терористи и за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е неразрешена в Турция.

Във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че неговата страна " скоро ще предприеме дейности за обезвреждане на тези терористични групи на сирийска територия ", напомня ДПА. В четвъртък Чавушоглу добави, че Анкара ще приложи проектите си за атака, в случай че Съединени американски щати забавят прекомерно дълго изтеглянето си. През последните две седмици Турция ускорява военните си постове по границата със Сирия, съгласно държавната новинарска организация Анадолу.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР