Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо гневно разкритикува днес Китай

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо гневно разкритикува днес Китай
Коментари Харесай

По време на визита в Токио Помпейо отправи нападки към Китай

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо яростно разкритикува през днешния ден Китай по време на четиристранни договаряния в Токио с сътрудниците си от Австралия, Индия и Япония, целящи да показват обединен фронт против азиатския колос, съобщи Франс прес.

Сутринта Помпейо и австралийската външна министърка Марис Пейн споделиха "общото безпокойствие от подмолната активност " на Китай в Индийско-Тихоокеанския район, се споделя в официално съобщение на Държавния департамент.

Визитата на Помпейо в Япония продължи макар коронавирусната пандемия и заразяването на президента Доналд Тръмп, както и на част от съветниците в Белия дом. С оглед на обстановката Помпейо въпреки всичко в последния миг анулира визитите си в Южна Корея и Монголия.

В графика му остана обаче срещата в Токио на Четиристранния разговор за сигурност - неофициална стратегическа група, сплотяваща Съединени американски щати, Австралия, Япония и Индия.

Визитата му в Япония е първото посещаване на почитан американски представител, откакто през септември бе назначен новият японски министър председател Йошихиде Суга, с който той през днешния ден се срещна. "В първото си изказване след поемането на поста Суга разказа свободния и отворен Индийско-Тихоокеански район като "основа на районния мир и стабилността ". Напълно съм склонен ", съобщи през днешния ден Помпейо.

"Бих добавил единствено, че крайъгълният камък в тази основа са американско-японските връзки и сигурността и благоденствието, които те носят на нашите нации ", добави той преди среща с японския външен министър Тошимицу Мотеги.

На среща през днешния ден Суга и Помпейо са се обединили към мнението, че обстановката в района става все по-тежка, съобщи Ройтерс, като се базира на японското държавно управление. Държавният секретар на Съединени американски щати също така е изразил поддръжка за провеждането следващата година на летните олимпийски игри в Токио, които трябваше да бъдат извършени това лято, само че бяха отсрочени поради новия ковид.

Преди да замине за Токио Помпейо съобщи, че след четиристранните договаряния ще бъдат направени "няколко значими известия ", само че едвам откакто министрите се върнат в страните си и се съветват с държавните водачи, напомня Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР