Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е готов

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е готов
Коментари Харесай

Помпео готов да посети Техеран

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че е подготвен да посети Иран за диалози на фона на напрежението сред Техеран и Вашингтон, само че също прикани Япония, Англия и други страни да се причислят към морски сили за защита на петролните танкери, преминаващи през Ормузкия пролив, оповестява " Ройтерс ".

Запитан податлив ли е да пътува до Техеран, Помпео отговори в изявление за телевизия " Блумбърг ": " Разбира се. Ако това е настояването, на драго сърце ще отида там...ще поздравявам шанса да беседвам непосредствено с иранския народ ".

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран ескалира предходната година, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп извади страната от нуклеарното съглашение. Вашингтон върна и глобите.

Тръмп и иранските водачи обществено декларират, че са вероятни диалози, само че изгледите за разговор наподобява се изпариха в сряда, откакто топ военният консултант на иранския висш водач аятолах Али Хаменеи съобщи, че Техеран няма да договаря с Вашингтон при никакви условия.

Отношенията сред двете страни доста се обтегнаха през последните три месеца след няколко офанзиви против петролни танкери в Ормузкия пролив.

В друго изявление за Фокс нюз Помпео съобщи, че Вашингтон е изискал от Япония, Франция, Германия, Южна Корея, Австралия и други страни да се причислят към планувана самодейност за морска сигурност в Близкия изток.

" Всяка страна, която има интерес да подсигурява, че тези водни пътища са отворени и суровият нефт и други артикули могат да минават през Ормузкия пролив, би трябвало да взе участие ", прикани Помпео.

Високопоставен посланик в Япония разкри пред " Ройтерс ", че през днешния ден Помпео е провел телефонен диалог с японския министър председател Шиндзо Абе, само че Япония не е в позиция да реши дали и по какъв начин ще се причисли към тези сили, до момента в който Съединени американски щати не дават проект по какъв начин тази интервенция ще работи.

Коментарите на Помпео идват след информацията, че Иран е провел тестване на балистична ракета. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР