Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини вчера режима на

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини вчера режима на
Коментари Харесай

Обвиняват Мадуро, че блокира хуманитарната помощ за Венецуела

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео упрекна през вчерашния ден режима на Николас Мадуро, че блокира изпратената за Венецуела филантропична помощ, главно от Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

"Венецуелският народ обезверено се нуждае от филантропична помощ. Съединените щати и други страни се пробват да му оказват помощ, само че армията на Венецуела по заповед на Мадуро блокира помощта с камиони и кораби ", написа Помпео в Туитър.

Опозиционният водач Хуан Гуайдо, приет за краткотраен президент от близо 40 страни, в това число Съединени американски щати, се пробва да провежда идването на тази интернационална помощ. Но президентът Николас Мадуро, чието избиране за втори мандат е считано за нелегитимно от Вашингтон, се опълчва с аргумента, че става дума за задгранична военна интервенция. "Те желаят да пратят две камиончета с четири тенджери. Венецуела няма потребност да проси лепта. Ако желаят да оказват помощ, да прекратят блокадата и глобите ", съобщи президентът социалист, твърдейки, че няма да разреши страната му да бъде "унизявана " с "шоу на филантропична помощ ".

Венецуелските военни са барикадирали мост на границата със прилежаща Колумбия, в опит да попречат на доставките на филантропична помощ, оповестиха Асошиейтед прес и ДПА. Мостът "Тиендитас " покрай колумбийския град Кукута бил блокиран благодарение на голяма цистерна и два огромни контейнера. Мостът се намира в същия регион, където колумбийските управляващи възнамеряват да складират идващата филантропична помощ, която опозиционният водач Хуан Гуайдо даде обещание да достави на Венецуела.

Организация на обединените нации предизвести филантропичната помощ за Венецуела да не бъде политизирана, съобщи Ройтерс.

"Хуманитарните дейности би трябвало да бъдат самостоятелни от политическите, военните или други цели ", прикани представителят на международната организация Стефан Дюжарик. Той акцентира, че "когато следим сегашната задънена улица, все по-ясно, че са нужни съществени политически договаряния сред страните (във Венецуела), с цел да бъде открито решение, което да докара до дълготраен мир за венецуелския народ ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР