Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е в Чехия за

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е в Чехия за
Коментари Харесай

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео е в Чехия за началото на четиристранна обиколка на централна и източна Европа , която се чака да се концентрира върху заканите за района от Русия и Китай , оповестява АП.

Вече обезпокоен за забележителното демократично оттегляне в Беларус , Помпео възнамерява да употребява визитата си, за да подтикне домакините си да противодействат на съветското и китайското въздействие . Русия и Китай са дейни и търсят по-голяма роля на целия континент в енергийния, инфраструктурния и телекомуникационния бранш, наклонност, която Съединени американски щати желаят да трансформират.


 Помпео ще подпише контракт с Полша за разполагане на най-малко 1000 военни
Помпео ще подпише контракт с Полша за разполагане на най-малко 1000 военни

Около 5600 от изтеглените бойци ще бъдат ситуирани в Европа

Помпео открива турнето си в чешкия град Пилзен , където би трябвало да посети музея на Патън и паметника на Освобождението на Западна Чехословакия от американските войски през ВСВ.

В своите диалози Помпео го чакат въпроси по отношение на решението на администрацията на Тръмп да понижи военното наличие на Съединени американски щати в Германия. Президентът Доналд Тръмп желае да изтегли хиляди американски войски от бази в Германия и да пренасочи част от тях на изток , в това число към прилежаща Полша, последната спирка в седмичното пътешестване на Помпео.

Две от другите три дестинации на Помпео - Чехия и Австрия - също споделят граница с Германия , до момента в който Словакия граничи с Австрия, Чехия и Полша. Германия явно не е в маршрута на Помпео .

В сряда в Прага, Помпео ще се срещне с чешкия президент Милош Земан и министър-председателя Андрей Баби[, с цел да обсъдят съдействието в региона на нуклеарната енергетика и " напъните за противопоставяне на злонамерените дейности на Русия и комунистически Китай ", съобщи Държавният департамент.
 Еспър: Съединени американски щати ще натрупа сили към новите членове на НАТО и усилва бойната дарба
Еспър: Съединени американски щати ще натрупа сили към новите членове на НАТО и усилва бойната дарба

Новите членове са до Русия, а " Китай стана по-агресиве и надцени опциите си "

Енергетиката и напрегнатата политическа обстановка на Балканите ще бъдат в основата на програмата на Помпео със словенски представители в Любляна, където се чака той да показа изказване с външния министър за сигурността на 5G мрежите, показва ведомството.

Във Виена Помпео ще се срещне с канцлера на Австрия Себастиан Курц, с цел да направи обзор на комерсиалните връзки и районната сигурност . Помпео също ще организира диалози с ръководителя на основаната във Виена Международната организация за атомна сила - МААЕ към ОО Н, на която е предоставено да следи спазването на нуклеарната договорка от Иран , от която Съединени американски щати се отдръпнаха.

Администрацията на Тръмп се пробва да убеди другите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да удължат за безкрайно време оръжейното ембаргото против Иран , което би трябвало да изтече през октомври, при изискванията на нуклеарната договорка.
 Съединени американски щати ще си заплати, че отвръща взор от света
Съединени американски щати ще си заплати, че отвръща взор от света

В някакъв миг ще би трябвало да се приспособи към доста друга световна динамичност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР