Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в четвъртък, че

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в четвъртък, че
Коментари Харесай

Вашингтон кани Нова Зеландия в AUKUS

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи в четвъртък , че вратата е необятно отворена за Нова Зеландия да се ангажира с плана за създаване и доставка на оръжия AUKUS сред Съединените щати, Англия и Австралия, предава " Ройтерс ".

Многоетапният план AUKUS е тристранен пакт за сигурност сред Австралия, Обединеното кралство и Съединени американски щати, разгласен на 15 септември 2021 година за Индо-тихоокеанския район. Съгласно пакта Съединени американски щати и Обединеното кралство ще оказват помощ на Австралия да придобие нуклеарни подводници . Пактът също по този начин включва съдействие по съвременни кибер механизми, неестествен интелекти, самостоятелност, квантови технологии, подводни качества, електронна война, нововъведения и шерване на информация. Пактът ще се концентрира върху военния потенциал.

Проектът се планира да приключи в края на 2030 година и началото на 2040 година с английско и австралийско произвеждане и употреба на нов клас подводници - SSN-AUKUS - екипиран с " най-модерните " американски технологии.

" Вратата е широко отворена за Нова Зеландия и други сътрудници да се ангажират, когато сметнат за уместно ", сподели Блинкън на конференция в Уелингтън.

" Ние от дълго време работим дружно по най-важните въпроси на националната сигурност. И по този начин, до момента в който развиваме AUKUS, както споделих, вратата е отворена за ангажиране. "

Блинкън е в Нова Зеландия за малко повече от ден като част от посещаване на три страни в Тихия океан.

Той се срещна с премиера на Нова Зеландия Крис Хипкинс и външния министър Наная Махута . Той ще пътува до Австралия по-късно в четвъртък, където би трябвало да стартира най-голямото австралийско-американско военно обучение.

Нова Зеландия съобщи, че е отворена за разискване на втората фаза на AUKUS, фокусирана върху военната технология, само че Махута в четвъртък повтори, че " не е подготвена да направи компромис или да промени позицията си без нуклеарно оръжие " и че продължава да поддържа ядрено-свободния Тих океан.

Тя сподели, че диалозите й с Блинкън са били топли и персонални и са обхванали интернационалния ред, учреден на правила, все по-оспорваната световна среда, в това число в Тихия океан, и са подчертали уговорката на двете страни към демокрацията и човешките права.

Нова Зеландия и Съединени американски щати се разказват като близки стратегически сътрудници , макар че техният съюз беше прекратен през 80-те години на предишния век, когато Нова Зеландия забрани визити на американски нуклеарни или въоръжени военни кораби.

Отношенията им станаха все по-близки през последните няколко години заради взаимни опасения по отношение на наличието на Китай в Тихия океан, изключително възходящите връзки на Пекин в региона на защитата и политиката около Соломоновите острови и неговия евентуален дестабилизиращ резултат в района.

Махута сподели, че макар че Нова Зеландия почита независимостта на Соломоновите острови, тя също по този начин поддържа районни съглашения, които изискват тихоокеанските страни да се обединят, когато вземат решения, които биха могли да повлияят на района.
 Съединени американски щати заплашват Kитай с „ целенасочени “ дейности
Съединени американски щати заплашват Kитай с „ целенасочени “ дейности

Двете страни обаче би трябвало да си сътрудничат по световните проблеми
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР