Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Северна Македония,

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Северна Македония,
Коментари Харесай

Блинкен ще посети Северна Македония, там ще е и Лавров

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ще посети Северна Македония, с цел да взе участие в министерската среща на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Срещата се бойкотира от външните министри на Украйна и балтийските страни поради присъединяване на съветския външен министър Сергей Лавров. Това оповестява “Украинская истина ”, базирайки се на пресслужбата на Държавния департамент на Съединени американски щати.

В изказване на американското външно министерство се показва, че Блинкен ще се срещне с сътрудниците си от ОССЕ по време на визитата си в Скопие.

Блинкен ще удостовери уговорката на Съединени американски щати към ОССЕ

Той има намерение да удостовери “непоколебимия ангажимент на Съединените щати към ОССЕ. И нейната съществена задача за поощряване на сигурността, стабилността и съдействието сред страните. С  необикновен акцент върху правата на индивида и мирното разрешаване на разногласия “.

“Блинкен също по този начин ще подчертае основната роля, която ОССЕ играе в насърчаването на цялостната сигурност в района и ще благодари на Северна Македония за нейното водачество “, се споделя в изказването.

Във вторник стана известно, че министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба ще бойкотира министерската среща на ОССЕ. Причината –  наличието на нея на съветския външен министър Сергей Лавров.

Към протеста се причислиха и външните министри на Латвия, Литва и Естония.

Преди това стана ясно, че българските управляващи са дали “зелена светлина “ за прекосяването на полета на съветския външен министър Сергей Лавров над страната макар глобите на Европейския съюз.

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР