Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с президента

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с президента
Коментари Харесай

Хиляди във Вашингтон шестваха за прекратяването на огъня в Газа. Блинкен посети Западния бряг

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се срещна с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас в Рамала, предадоха международните организации.

Блинкен е на посещаване в Израел и района поради рецесията, която се развихри след нападението, което оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация Хамас реализира на израелска територия на 7 октомври. При офанзивата бяха убити 1400 души, а 200 бяха отвлечени. Впоследствие на Хамас.

Оттогава израелската войска организира обстрели и наземни интервенции в Ивицата Газа, а съгласно локалните управляващи починалите са към този момент над 9000.

Палестинската автономност се намира на територията, наречена Западен бряг . Тя е ръководена от Фатах , която до 2006 година контролираше и Ивицата Газа.

Абас е изискал от Съединени американски щати подпомагане за незабавното прекъсване на огъня от страна на Израел и допускането на филантропична помощ до Ивицата Газа. От своя страна Бликнен е изразил „ ангажираността “ на Вашигтон „ с реализирането на основателните желания на палестинците да основат своя страна “.

Преди ден държавният секретар на Съединени американски щати отхвърли апелите за преустановяване на огъня против Ивицата Газа и акцентира, че това единствено ще даде опция на Хамас да се прегрупира и да възобнови офанзивите си.

В същото време във Вашингтон няколко десетки хиляди излязоха на митинг с искане за прекратяването на огъня. Събитието беше едно от най-големите, ориентирани против дейностите на Израел в Газа.

Хилядите стачкуващи носеха голямо палестинско знаме и скандираха „ Палестина ще бъде свободна “. Някои от тях издигнаха надписи „ Байдън ни предава “ и „ През ноември ще си спомним “ по отношение на идните през ноември 2024 година в Съединени американски щати президентски избори.

Хиляди излязоха на митинги и във Англия. По данни на лондонската полиция в центъра на града са се събрали над 30 хиляди души, а близо 30 от тях са били задържани. Протести имаше още в Манчестър, Ливърпул, Лийдс, Белфаст, Кардиф и други.
 Протестите в Лондон в символ на взаимност с палестниците и с претенции за преустановяване на огъня в Ивицата Газа.
След началото на войната сред Израел и Хамас на територията на Ивицата Газа беше наложена обсада по суша, вода и въздух, а единствената точка, от която минават камиони с филантропична помощ е граничният пункт с Египет.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху неведнъж сподели, че страната му няма желание да приключи огъня до цялостното заличаване на Хамас.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР